Бејби-фудбалери, милионски бизнис

РИМ: Сваке године између 14 и 15 хиљада деце полазе из земаља Западне Африке сањајући да постану чувени фудбалери у Европи. Али само мали број у томе успева.
r
Фото: pixabay.com

Овој теми посвећена је серија телевизије РАИ 3, под називом “Људски фактор”.

Према документима који су приказани у емисији, највећи број оне деце која сањају успешну фудбалску каријеру, бива препуштен сам себи, напуштен у европским градовима, попут извесног О.В. пореклом из Сенегала.

Његови родитељи су посредницима платили 9.000 евра јер су посрединици обећавали да ће од њиховог сина направити светску звезду. Дечак је завршио сам на улици.

Да би укинула овакву праксу, која се шири и где се обрћу милиони евра, светска фудбалска федерација ФИФА је увела забрану трансфера младих, потенцијалних фудбалера, са једног на други континент.

Међутим, подмлаци фудбалских тимова пуни су малолетника који су доведени из Африке у Европу, изигравајући правила Фифе.

Таквих је у Италији више, а ових дана тужилаштво у Фиренци је покренуло поступак против власника клуба који је својевремено довео малолетног Кристијана Куамеа, данас нападача фирентинског клуба, из Обале Слоноваче, а за његову препродају као фудбалера, зарадио је према оптужби, милион евра.

Истраге о бејби-фудбалерима отворене су и у фудбалским клубовима у Парми, Прату и Ла Специји.

Фифа је казнила власника фудбалског клуба у Ла Специји, због “трговине малолетницима” на казну од око пола милиона евра и забрану на две године да учествују у размени/продаји фудбалера.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести