Амазонску прашуму секу филмском брзином

Размере крчења шума у Амазону су толико велике да се сада сматра да се уништава површина већа од три фудбалска терена по минуту.
a
Фото: pixabay.com

То значи да бисмо ускоро могли да дођемо до тачке након које се Амазон више не би могао опоравити, пише Гардијан а преноси Спутњик.

Оштар пораст сече шума, који се догодио у мају и јуну ове године, потврђује да јепредседник Жаир Болсонаро дао зелено светло илегалном експлоатисању земљишта, сечи и спаљивању околине.

Према информацијама сателитског система Детер Б, који је почео с радом 2015. године, у јулу је посечено 1.345 км2 бразилске амазонске прашуме, што је за трећину више него што је било посечено у јуну, преноси „Индекс“.

 

Мада је до краја овог месеца остало још само неколико дана, претпоставља се да су размере уништавања Амазона толики да ће ово бити први месец у последњих неколико година да је Бразил изгубио подручје прашуме величине ширег подручја Лондона.

Стално смањење прашумског подручја прети и глобалној стабилизацији климе. Наиме, ако се настави овим темпом, прашуме би могле да се претворе у савану, при чему ће се смањити способност апсорпције угљеника, што би могло да убрзати глобално загревање.

У првих седам месеци своје власти, Болсонаро је дао снажну подршку пољопривредним и рударским компанијама и притом умањио надлежност владиних агенција одговорних за заштиту шума и околине.

Тако је Агенцију за заштиту околине ставио под надзор Министарства пољопривреде, на чијем је челу вођа пољопривредног лобија.

Председник и други министри у више наврата су критиковали Агенцију за надзор шума због изрицања новчаних казни незаконитим дрвосечама, а влада је предузела кораке како би ослабила заштиту шумских резервата и аутохтоних подручја.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести