Адитиви у храни утичу на хормоне код деце

Адитиви, хемијска једињења која се користе за очување, паковање и побољшање окуса хране, могу да нашкоде здрављу деце, упозоравају стручњаци. Наиме, све већи број научних доказа повезује ова хемијска једињења са променама у дечјим хормонским саставима, што може да утиче на њихов развој и повећа ризик од гојазности у дечјем добу.
deca hrana
Фото: pixabay.com

Па тако бисфеноли попут БПА, који се налазе у пластици и облогама лименки, могу да делују као естроген у телу, те да утичу на почетак пубертета, смањење плодности, повећање телесних масти и на нервни и имунолошки систем.

Фталати, који се налазе у пластичним и винилним цевима које се користе у индустријској производњи хране, могу да утичу на развој мушких гениталија, те да повећају гојазност у дечјем добу и допринесу срчаној болести.

Перфлуороалкилне хемикалије, које се користе у амбалажи хране, могу да смање имунитет, порођајну тежину и плодност, те могу да утичу на штитњачу.

Док су вештачке  боје за храну повезане са погоршањем симптома поремећаја ппажње са хиперактивношћу (АДХД).

Нитрати и нитрити, који се користе за очување хране и побољшање њене боје, посебно код месних прерађевина, могу да ометају производњу хормона штитњаче и повезани су са карциномима гастроинтестиналног и живчаног система.

Стога би према мишљењу стручњака родитељи требало да ограниче изложеност деце свим тим хемијским једињењима.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести