НАЈЛОН ЧАРАПЕ ПРОСЛАВИЛЕ 80. РОЂЕНДАН Симбол крхкости и сексeпила

Најлон чарапе, илити најлонке, 15. маја су обележиле 80 година постојања, тачније осам деценија откако су се појавиле на америчком тржишту и помутиле разум женама, а ум и новчанике мушкарцима. Страхујући од потенцијалног уласка у рат против дела света, нису ни слутили колику ће борбу водити са никад огољенијим и сексепилнијим ногицама нежнијих половина, а које су дочекале (и ноге и њихове власнице) да буду откривене и показане делу света који је још живео у миру.
1
Фото: pixabay.com

Можда су оне и биле најјаче оружје и оруђе којим су даме мотивисале своје војнике да се што краће задрже на ратишту и, што је најважније, са њега врате живи... Некако увек испадне да је највећа моћ у оном што је глатко, крхко, скоро невидљиво.

Врцавост на страну, да не пукне брука или најлонка (будући да се оба често дешавају истом брзином), историја чарапа је и те како дуга и богата, толико да говоре колико богатство су коштале и колико је и данас битно да дуго трају. Прва машина за ткање чарапа настала је 1589. године у Великој Британији и то врло романтичним поводом - тадашња „симпатија” изумитеља Вилијама Лија није желела да оде на састанак са њим под изговором да нема времена јер мора да плете чарапе. Данас би изговор био попут: „Не могу, немам ниједну читаву најлонку!” Елем, тек два века касније, машинска производња чарапа крочила је на амерички континет где је, као и многе ствари, доживела процват.


Oткако је филма, света, најлонки и века

Не сме се заборавити да, откако је филма, света, најлонки и века, чарапе су постале неизоставне у свим еротичним сценама када, да би се дошло до циља и врхунца, важно је пажљиво и нежно свући најлон чарапе. Мало шта је тако велики знак поштовања према жени... (Али и мушкарцу у најлонкама!)


Први наредни значајнији „бум” десио се 1939. године у Њујорку када су најлон чарапе први пут биле изложене и сусреле се с помамљеним женским погледима. Уз халтере и подвезице, од свиле али и издржљивијих материјала, постале су „must have” имућних Американки које нису мариле колико долара кошта неколико једва видљивих нити. Тек 15. маја 1940. године нашле су се у продавницама широм САД-а, а током наредних шест и по месеци, продато је 60 милиона пари. Деценију касније пронађен је стреч који је омогућио женама свих обима, величина, тежина и облика (и осталих бројки које су одговор крајње неумесних питања) да их носе, док се још један важан тренутак десио 1958. године када је створена ликра, као саставно влакно чарапа. Све се то, потом, лакше навлачило и носило када су, уместо халтера, осмишљене и хулахопке с гаћицама које се, мање-више, и данас носе.

Леа Радловачки

У њих можете стављати и јаја која фарбате за Ускрс

Али, 21. век не би имао смисла да ни најлонке нису еволуирале, нарочито када се користе као помагала која се, замислите, не навлаче на ноге. Креативци су дошли на идеју да чарапе стављате на усисивач како бисте пронашли загубљене ситнице по кући, у њих можете стављати и јаја која фарбате за Ускрс... Како вам најлонке не би лако пуцале, треба их стављати у замрзивач. Уколико се нека рупица ипак појави, премажите је безбојним лаком за нокте и неће се даље ширити. Наравно, увек их можете украсити лепљењем циркона, пришивањем дугмића, цртањем или намерним цепањем и драпањем.

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести