Викенд моде на Јахорини

САРАЈЕВО: Први Регионални модни спектакл “Fashion weekend Jahorina” одржан је на врху Јахорине, на 1.900 м надморске висине, у срцу нетакнуте природе поред језера.
m
Фото: Marko Jovančić i Amer Prevljak

Током два дана, представљено је шест дизајнерских колекција, дизајнера из региона.

Своје колекције прве вечери Jahorina fashion week представили су: Марко Фехер, Амина Хасенбеговић и модни бренд Бодоар.

Велику пажњу публике привукао је Марко Фехер, дизајнер из Сарајева који је нашој регији, али и светској модној сцени  препознатљив по колекцијама које кокетирају с авангардом и које су увек друштвено освешћене. Кроз свој рад не само да испитује границе одеће и појединих стереотипа, него његове колекције имају и снажну поруку. Врло је поносан што је имао прилику да буде примљен на „Central Saint Martins“ у класу од 15 људи у огромној конкуренцији од готово 7.000 апликација.

Позната је његова сарадња с Дином Мерлином, за коју Марко каже да је доказ квалитетног рада.

Модни спектакл прве вечери употпунио је концерт српске поп звезде Александре Радовић.

Позната по својим наступима који одишу емоцијом и добрим звуком, Александра је хитовима подигла атмосферу до граница усијања.

Певачица је открила да воли одлазак на планину током летњих дана и да ужива на Јахорини. На пословној страни, Александра вредно ради на припреми новог сингла, који би требало да се појави у септембру.

У наставку програма, у недељу увеће своје колекције представили су  Верица Ракочевић, Александра Џаковић и ЕЛФС Александар Шекуљица и ИванТандарић.

Верица Ракочевић представила је део колекциије за јесен зиму. Стил српске дизајнерке је деценијама препознатљив, увек је акценат на добрим материјалима, савршеној изради, класика померена детаљима које тражи инспирација.

Александра Џаковић, црногорска дизајнерка која осваја светску модну сцену својим софистицираним дизајном који прати актуелни тренд одрживе моде, али проткан њеним специфицним печатом.

Колекција се зове архаична будућност. Тежња је била да се вредности и значај који је имала народна ношња транспонују у нови израз и тиме да се ревалоризује локална култура.

Акценат је стављен на ђиладима, јер су, чини ми се, занемарени као практичан одевни предмет, који је био незаобилазан у свакој кући, па чак и део мираза.

Материјали су природни, биоразградљиви и колико је могуће доступни из локалних извора. Одабрана је одбачена вуна и ручно рађена ценар свила, у бојама које су доминантне у балканским народним ношњама, истакла је Александра.

У музичком делу ,а само за ову прилику композитор Вељко Кузманчевић написао је музику под називом "Само кап".

Фото: Marko Jovančić i Amer Prevljak

"Само кап" је назив моје нове композиције која је наменски писана за Fashion Week Jahorina где је премијерно и  изведена. Кап је по природи малих габарита, али генерално врло моћна с аспекта свог утицаја. Некада је довољна само једна да покрене лавину и низ ланчаних реакција. Кап је есенција чистоте, љубави и константног стварања, јер она је ту у облику росе, кише, сузе, стално кружи.... тако мала, а толико моћна, истакао је Кузманчевић.

Изненађење за све госте био је концерт Горана Карана који је низао хитове.

Након концерта Горана Карана, на велико изненађење посебно београдске публике запевала је Романа Панић.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести