Шта су јели, пили и слушали гости на банкету у част Трампа

ЛОНДОН: Раскошни банкет који је британска краљица Елизабета Друга синоћ приредила у Бакингемској палати у част прве државничке посете председника САД Доналда Трампа, обележиле су њихове здравице, али је пажњу привукао и мени који је понуђен за више од 170 гостију, уз вино које кошта око 1.600 евра по боци.
tramp kraljica elizabeta
Фото: Tanjug (AP Photo/Alastair Grant, Pool)

Би-Си-Си наводи да су се на тањирима, између осталог, нашли филети иверка спремани на пари, млада виндзорска јагњетина, а за дезерт је послужен суви растресити колач од јагода с кремом од лимунске вербене, да би потом уследило свеже воће, кафа и ситни колачи.

Гостима су понуђена две врсте енглеских пенушавих вина, као и црвено вино "Шато Лафит-Ротшилд" из 1990. године, чија боца достиже цену и до 1.395 фунти (1.600 евра).

Би-Би-Си наводи да амерички председник није окусио ниједно од ових вина, пошто уопште не пије алкохол.

Мени је изабрала сама краљица од четири могућа јеловника који су јој понудили краљевски кувари.

На банкету су гости имали прилике да слушају музику Хендла, али и енглеског поп певача Еда Ширана и гајде.

Медији о здравицама британске краљице и Трампа

Британска краљица Елизабета Друга на суптилан начин је противречила ставовима америчког председника Доналда Трампа током здравице коју је синоћ одржала на банкету у Бакингемској палати, оцењује америчка агенција АП.

Како наводи агенција, краљица је искористила здравицу да укаже на значај међународних институција које су формирале Велика Британија, САД и остали антифашистички савезници после Другог светског рата.

Она није прецизирала о којим је конкретно институцијама реч, али је деловало као да говори о НАТО-у и УН када је рекла да су те институције успостављене "како би се осигурало да се никада више не понове ужаси рата".

Ти коментари представљају суптилно противречење Трампу, критичару НАТО и УН, сматра АП.

Агенција истиче и да је 93-годишња краљица завршила говор у позитивном тону, истакавши снажне културне и пословне односе између две земље и изразивши уверење да ће њихово савезништо трајати још много година.

На говоре британске краљице и америчког председника осврнуо се и британски Би-Би-Си, наводећи да је постојала блага разлика у њиховим тоновима.


Краљица Елизабета: Заједничке вредности уједињују ВБ и САД

Британска краљица Елизабета Друга изјавила је да је уверена да ће вредности и интереси које деле Велика Британија и САД, наставити да уједињују две земље.

У здравици коју је синоћ одржала на банкету у Бакингемској палати приређеном у част председника САД Доналда Трампа и његове супруге Меланије, краљица је говорила о снази економских односа две државе, пренео је Ројтерс.

Док гледамо ка будућности, уверена сам да ће наше заједничке вредности и интереси наставити да нас уједињују, поручила је краљица.

Она је навела да славе савезништво "које је деценијама помагало да осигурају безбедност и просперитет оба народа" и нагласила да верује да ће то савезништво трајати још много година.


Како објашњава, Трампово обраћање је у великој мери изгледало као одавање почасти краљици и свему што је постигла током дугогодишње владавине.

С друге стране, примећује Би-Би-Си, краљица је углавном говорила о савезништвима, пријатељству, јединству и заједничкој сарадњи.

Док гледамо ка будућности, уверена сам да ће наше заједничке вредности и интереси наставити да нас уједињују, поручила је краљица.

С друге стране, Трамп је похвалио "седам деценија драгоценог пријатељства" САД и Велике Британије, пошто је на Твитеру објавио да је "могућ велики трговински споразум" с Лондоном.

Ројтерс преноси да је шеф Беле куће хвалио и саму краљицу, подсетивши на посао који је у британској војсци обављала током Другог светског рата.

Та млада механичарка била је будућа краљица - сјајна, сјајна жена", казао је Трамп и оценио да је веза између две земље "заувек запечаћена" током тог рата.

"Дејли мејл" подсећа да је Елизабета Друга за време Другог светског рата била механичарка и возила је војни камион, а једини је живи шеф неке светске државе који је служио у овом рату.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести