Принчеви Вилијам и Хари открили кип принцезе Дајане

ЛОНДОН: Поводом обележавања 60 година од рођења принцезе Дајане, њени синови принчеви Вилијам и Хари открили су статуу њој у част у палати Кенсингтон.
princevi
Фото: Tanjug (Dominic Lipinski/Pool Photo via AP)

Кип који су наручили принчеви још 2017. године, постављен је у резиденцијалном делу врта палате Кенсингтон, у којој је принцеза Дајана живела после развода од принца Чарлса.

„На дан када би прослављали 60. рођендан наше мајке, сећамо се њене љубави, снаге и карактера, особина које су је учиниле силом добра за цео свет, док је мењала безброј живота на боље. Сваког дана желимо да је још увек са нама и надамо се да ће овај кип заувек бити дозивљаван као симбол њеног живота и њеног наслеђа.“, навели су принчеви у саопштењу, преноси Ројтерс.

Бронзана статуа приказује Дајану, која је страдала саобраћајној несрећи 1997. године, окружену децом у једном једноставнијем издању које симболизује универзалност њеног наслеђа.

Кип је постављен у Потопљеном врту Кенсингтонске палате, једном од омиљених места принцезе.

Ијан Ранк-Бродли, који има дугу историју осликавања Краљевске породице изабран је да изваја овај кип пошто су принчеви одушевљени његовим ранијим остварењима.

Принчеви, који иначе нису у добрим односима откако је Хари са супругом Меган Маркл и сином Арчијем напустио краљевске дужности и преселио се у САД, на овај емотиван дан оставили су на страну размирице и добро расположени и заједно су открили Дајанин кип.

Овај догађај је прво заједничко појављивање два унука краљице Елизабете Друге, након сахране њиховог деде Филипа, војводе од Единбурга, у априлу.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести