Породица инспиратора "Топ гана" тужила Парамаунт Пикчерс

ЛОС АНЂЕЛЕС: Породица аутора чији је чланак инспирисао филм Тома Круза "Топ ган" из 1986. године, тужила је Парамаунт Пикчерс због кршења ауторских права поводом овогодишњег наставка блокбастера "Top Gun: Maverick".
top gan
Фото: Youtube Printscreen

Према тужби поднесеној федералном суду у Лос Анђелесу, јединица Парамаунт Глобал није успела да поврати права на чланак Ехуда Јонаја „Top Guns” из 1983. године од његове породице, пре него што је објавио наставак, преноси Ројтерс.

Наводи се да су Шош и Јувал Јонај, који живе у Израелу, и Ехудова удовица и син, рекли да је Парамаунт намерно игнорисао да су им ауторска права враћена у јануару 2020. године, оглушујући се на савезни закон о ауторским правима.

Парамоунт није одмах одговорио на захтеве за коментар.

Додаје се да је тужбом тражена неодређена одштета, укључујући и неке профите од филма „Top Gun: Maverick“, као и да се Парамаунт блокира у дистрибуцији филма или даљих наставака.

Ројтерс истиче и то да је „Top Gun: Maverick" највећи овогодишњи хит на благајнама, који је зарадио 291 милион долара у Северној Америци и 548,6 милиона долара широм света у првих 10 дана објављивања.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести