Марина Мићановић на недељама моде у Њујорку и Паризу: Наша дизајнерка осваја свет

Овај септембар је вероватно најзначајнији у досадашњој каријери наше модне дизајнерке Марине Мићановић јер ће га обележити две модне ревије у најзначајнијим светским модним центрима -  Њујорку и Паризу.
Marina Micanovic -Foto Dragoslav Ulic Dag
Фото: Марина Мићановић, фото: Драгослав Улић

Марина је 6. септембра одржала ревију на Њујоршкој недељи моде у популарном Pier 59 Studios, а 28. септембра ће имати ревију у оквиру Недеље моде у Паризу у ексклузивном простору Salons Marceau. Марина већ неколико година живи и ствара на Њујоршкој адреси, где је успела одлично да се позиционира и организује више запажених ревија.

- Прошле године сам најавила сарадњу са „Flying Solo“ који у Сохоу окупља талентоване дизајнере из свих крајева света. То сам и реализовала, а резултат те сарадње је ова ревија на New York Fashion Week. Препуна сам емоција и заиста сам привилегована да сам се нашла у оваквом окружењу и са оваквим људима. Било је много посетилаца и тек сам накнадно сазнала да неки моји пријатељи уопште нису могу да уђу, толика је гужва била. Уопште немам времена да сређујем утиске јер припреме за Paris Fashion Week одмах почињу –  изјавила је Марина Мићановић, након Њујоршке ревије. Колекција коју је Марина представила публици у Њујорку, ауторски се ослања на претходне Маринине радове са печатом који је утиснула у све креације од својих стваралачких почетака. Геометријске форме и волумен у кројевима заступљени су у дугачким мантилима, прслуцима, сукњама и хаљинама.

Да ли ћете на Paris Fashion Week-у представити исту колекцију као и на New York Fashion Week-у, или то мора да буде другачија естетика, будући да се ради о различитим тржиштима?

- Неће бити иста колекција, али биће заступљена слична естетика, или прецизније,  ослања се на колекцију са NYFW, произлази из ње. Први пут имам ревију у том дивном граду, у најзначајнијој модној престоници. Нови модели носе мој ауторски сензибилитет који је овога пута обогаћем духом француског шика.

Већ неколико година живите и стварате на њујоршкој адреси, да ли је било теже пробити се на нашем тржишти него на америчком?

- У Србији сам направила добру подлогу свакако. То је било више него довољно за стицање искуства. Лакше ми је било утолико што сам била на свом и међу својима, говорила свој језик и познавала културу и вредности наших људи. Међутим, морам да признам да сам повремено осећала да ауторски дизајн у Србији није препознат у оној мери у којој сам желела.  С друге стране, у Њујорку је дефинитивно све другачије и требало ми је времена да упознам све, да осетим сензибилитет града и људи, да кренем из почетка. Задовољна сам јер овде заиста обожавају ауторску моду,  па чак и младе још неафирмисане дизајнере. Волим кад видим Сохо који је препун људи и туриста који управо траже ауторски рад и занимљиве дизајнере. Овде то просто воле, то је муст хаве.

За све нас који смо луксузне светске модне ревије гледали само преко Фешон ТВ, откријте како тај свет изгледа иза позорнице, да ли и уживо толико сија?   

- Унутрашњост је увек занимљива и креативна. Јако ужурбана и, свакако, сија. Посебна је то енергија где су креативни људи дошли да се представе у најлепшем светлу и заиста је феноменалан осећај бити део те приче.

Како успевате да извучете инспирацију сваке сезоне и да ли се морају пратити трендови и захтеви тржишта?

- У некој мери да. Не можемо игнорисати такве смернице које су најчешће у материјалима, кројевима, колориту и свакако је потребно узети увек у обзир захтеве тржишта. Онда се даље иде у стварање сопствене естетике, односно ауторског печата.

Шта доносе ваши модели за сезону јесен-зима 2021?

- Волим класику, вечито актуелну црну и белу које сам допунила металик сивом. Волим геометрију у кроју, асиметрију такође, па сам их и овога пута применила. Користила сам брокат и штоф, а нагласак је на  детаљима од лаковане коже.

Снежана Милановић

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести