Богдан Мрша – најбољи млади дизајнер на такмичењу у Милану

НОВИ САД: Двадесетједногодишњи модни дизајнер Богдан Мрша из Београда победио је на такмичењу „Fashion Talent Designer Competition 2019“ и „European Fashion Union – Milano Fashion Week” за 2020. годину.
r
Фото: Svetlana Braun

Титулу најбољег дизајнера добио је од стручног жирија на 13. издању интернационалног фестивала моде и уметности „Serbia Fashion Week“. Жири је препознао Богданов таленат који је приказао кратком колекцијом на једној од ревијалних вечери у Новом Саду, али и снажну поруку коју је овај младић уткао у свој рад. Улазак у финале, па и сама победа у овом такмичењу значиће му за развој каријере, будући да ће његове креације наредне године моћи да види и публика у Милану на тамошњој Недељи моде. Како нам је Мрша рекао, ово му је друго представљање на Српској недељи моде, а на истоименом такмичењу прошле године му је титула најбољег измакла за длаку па је из тог искуства, каже, извукао много поука и успео да победи самог себе.

Фото: Svetlana Braun

Моја колекција је инспирисана осећајем депресије, анксиозности и пре свега одбачености, коју смо сви ми барем једном у животу осетили, да ли је због неког менталног стања или физичког недостатка, нагласио је Богдан Мрша и додао да је управо због тога једну од његових креација на ревији у Новом Саду понео репрезентативац Србије у кајаку Вук Радовановић, који је рођен без ногу, што је публика немо, али са громогласним аплаузом подршке и разумевања и поздравила.

Вук је био присутан на ревији и да би ставио акценат на ту моју инспирацију која долази из неког физичког недостатка, али већина нас је у суштини осетила емотивну одбаченост јер се нисмо уклапали. Основна порука коју сам желео да прикажем је да морамо да посветимо више пажње решавању осећаја анксиозности и усамљености и више се трудимо да будемо слободнији, да будемо оно што ми јесмо, додао је Мрша.

Фото: Svetlana Braun

Иако нам је признао да је пре него што је ревија почела било неких потешкоћа у организацији, то га није поколебао па је на крају и сам на модну писту „излетео“ са осмехом.

Све креације сам шио сам и било је доста ручних манипулација, које су захтевале енормну количину сати израде, рекао је млади дизајнер и додао да је због тога колекцију радио око месец и по дана.

Богдан Мрша је иначе тренутно студент треће године модног дизајна на Факултету дигиталних уметности, Универзитета Метрополитен у Београду. Највише му у раду помаже професорица Светлана Јаћевић.

Фото: Svetlana Braun

Младим дизајнерима је данас тешко да се пробију, односно, то захтева много времена и посвећености, па заправо и није толико компликовано, али питање је да ли ћеш уложити време и труд у оно што радиш да би успео, истакао је Богдан Мрша и додао да се и он, као и остале млађе колеге, угледа на већ афирмисане дизајнере, који су им узори, али да се не оптерећује тиме како ће његов пут у модном бизнису изгледати у будућности, већ пушта да све иде својим током. 

Сумњам да ћу даље израђивати ове моделе и продавати их, пошто је ово ауторска колекција, а оне, поготово када су студенти у питању, треба да буду мало авангардне и другачије, па мислим да у Србији и не постоји баш превелико тржиште за исте, рекао је Мрша закључивши да до сада и није имао искуство са продајом својих креација, те да му зарада у овом стадијуму каријере није најбитнија ствар.

За крај овај симпатичан младић нам је рекао да би сваки модни креатор по његовом мишљењу требало да се труди да не прати слепо модне трендове у свом раду, али да треба да буде информисан о томе. Ипак, наглашава да кроз своје креације свако од њих треба да презентује нешто своје и другачије, иако се то на први поглед многима можда неће допасти.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести