За држање киселог купуса у стамбеној згради треба одобрење комшија

И мирис киселог купуса може да буде препрека за добре комшијске односе.
kiseli kupus
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Ово најбоље показују коментари на друштвеним мрежама на којима се станари жале да им се у згради шири мирис од ове зимнице, а многи не знају да постоје и прописи који јасно одређују да ли се у подрумима стамбених објеката може чувати храна, јачег мириса.

Наиме, Законом о становању и стамбеним зградама, уколико станар у заједничким просторијама држи буре са киселим купусом, мора имати одобрење скупштине станара.

- У заједничким просторијама ми можемо да реагујемо, не само за купус, можемо да наредимо решењем да се то уклони уколико немају одлуку стамбене за једнице да може то да се држи - објаснила је Данијела Ђокић, руководилац комуналног одељења и комуналне инспекције Стари град.

На непријатне мирисе од киселог купуса станари се ретко жале, кажу управници зграда, али нису мириси једини проблем.

- На пролеће када су више температуре и ако није потрошена комплетна зимница приликом отварања тих каца или тих бурића осећа се тај непријатни мирис и поједини станари тај садржај остатка купуса сипају у канализацију, да ли заједничку или WЦ шољу, тада долази до загушења тих вертикала канализације и тада имамо проблем - поручује Љубиша Бановачки, професионални управник.

Оно што је могуће решење, јесте да поделите са комшилуком понекад зимницу, можда ће онда и мирис киселог купуса поднети лакше.

(РТС)

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести