Рецепт дана: Штрудла с маком

Лако је кад веште бакине руке уместе штрудлу, па нама остаје само да се сладимо. Добра вест је да овај колач може да направи свако, колико год да се некима чини превише компликованим подухватом...
strudla
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 1 кг глатког брашна,

-  50 г квасца,

- 200 г шећера,

- 6 жуманаца,

- 150 г путера,

- 3 кашике рума,

- прстохват соли,

-  500 мл млека,

-  корица поморанџе или лимуна

Фил:

- 700 г ситно млевеног мака,

- мало млека,

- мало путера,

- шећер,

- ванила,

- кашика рума,

- суво грожђе,

- 6 беланаца

Припрема:

1. Квасац оставити да се диже у мало топлог млека и за то време добро умутити жуманца са шећером, румом и путеро.

2. У смесу с јајима потом додати брашно, корицу поморанџе и дигнути квасац па, уз поступно додавање млека, замесити меко тесто.

3. Месити га неко време, док се не направе мехурићи и док тесто не буде меко (оптилике као тесто за пицу).

4. Оставити тесто на топлом да се диже отприлике сат - два, односно, док се не удвостручи у величини. Након тога га поделити на 8 или 5 делова и обликовати јуфкице, па их опет оставити да се дижу на топлом.

5. За припрему фила с маком помешати неколико кашика шећера, додати 3 - 4 кришке путера, ванилу, суво грожђе и рум.

6. Ту смесу прелити с мало врућег млека, тек толико да се мак натопи.

7. Затим умутити беланца у снег и лагано их умешати у мак.

8. Након што су се јуфкице теста дигли, узимати једну по једну и разваљати их на побрашњеној површини у више - мање квадратни облик.

9. Свако разваљано тесто премазати филом, затим га заролати у штрудлу.

10. Када је штрудла нафилована, може се лагано додатно развући да буде дужа.

11. Преместити је у плех на папир за печење, све премазати жумацетом и пећи отприлике 30 минута на 180 степени.

12. Сећи на кришке кад се потпуно охлади.

EUR/RSD 117.5180
Најновије вести