Рецепт дана: Наполеонов колач

Колач с 1.000 листова (Mille-feuille на француском) сасвим сигурно је један од најбољих и најпознатијих француских десерта. Познат је и као Наполеонов колач, укусан и сочан, овај француски десерт може да се спреми и у комбинацији са сезонским воћем, на пример јагодама.
kolac jagode
Фото: pixabay.com

Састојци:

- паковање лиснатог теста,

- 300 г јагода,

- 1 лимун

- 350 мл слатке павлаке,

- 1 махуна ваниле,

- 5 кашика шећера

Припрема:

1. Лимун добро опрати, па га нарибати и половину оцедите, па њиме „зачинити“ јагоде.

2. Лиснато тесто лагано разваљати, па га исећи на једнаке облике.

3. Рерну загрејати на 200 степени, тесто посути с мало шећера, па убацити у рерну и на њега ставити тежи предмет (решетка од рерне ће најбоље послужити), који ће спречити настајање лиснатих мехурића. 4. За то време миксером мутити слатку павлаку, махуну ваниле коју сте састругали ножићем и кашику шећера док се не добије чврсти снег.

5. Када се тесто извади из рерне и охлади, поређати десерт: на дно ставити комадић лиснатог теста, премазати га кремом од ваниле и слатке павлаке. Додати неколико сецканих комадића воћа, па преклопити другим комадом теста. Премазати кремом и нафиловати целим комадима воћа.

EUR/RSD 117.5120
Најновије вести