Рецепт дана: Мађарица

Не без разлога, називају је краљицом ситних колача. За припрему је потребно и времена, и вештине, али се све то заборавља већ на први гриз...
kolac
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

За коре:

- 600 г глатког брашна,

- прашак за пециво,

- 200 г шећера,

- 200 мл киселе павлаке,

- 2 јајета,

- 50 г масти,

- прстохват соли

За крем:

- 1 л млека,

- 100 г оштрог брашна,

- 200 г шећера,

- 200 г чоколаде за кување,

- 5 кашика какаа,

- кашика рума,

- 200 г путера

За глазуру:

- 150 г чоколаде за кување,

- 100 г путера,

- кашика уља

Припрема:

1. У дубљој чинији измешати брашно с прашком за пециво, па додати прстохват соли и шећер. Све промешати, па додати јаја, маст и павлаку, па умесити глатко тесто.

2. Тесто поделити на 5 или 6 једнаких делова, на папиру сваки део разваљати што тање (на величину плеха на којем ће се пећи коре), пребацити на обрнуту страну плеха за печење и пећи десетак минута у рерни загрејаној на 180 степени (коре треба да остану беле, не смеју да се препеку).

3. Док се једна кора пече, разваљати другу и тако док се не испеку све. Пустити да се коре добро охладе.

4. Скувати крем: у дубљем, већем лонцу измешати брашно, какао, шећер и део млека, пазити да не остану грудвице, па додати остатак млека и ставити да се кува на средње јакој ватри око 10 минута. Искључити ринглу, додати чоколаду, рум и путер, па све добро измешати.

5. Слагати мађарицу (коре обавезно мазати врућим кремом): ставити прву кору, премазати је делом крема, потом ставити другу кору па опет део крема и тако све док се не дође до последње. Оставити да се мађарица охлади, преко ње ставити нешто тешко (попут дебелих књига) и оставити да тако стоји барем 5-6 сати.

6. Чоколадна глазура: на пари отопити чоколаду и на коцкице исецкан путер, па умешати уље. Глазуру охладити једно десетак минута, па је прелити преко колача.

7. Кад се глазура стегне, исећи мађарицу и послужити.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести