Рецепт дана: Кифлице с милерамом

Једноставне за припрему, ове су кифлице савршене за доручак. Уз чашу јогурта, послужиће и као прави избор за вечеру након напорног дана...
kiflice
Фото: Youtube Printscreen

Састојци (за 32 веће кифлице):

- 200 мл млека,

- кашичица шећера,

- 20 г квасца (1/2 пакетића),

- 2 кашике брашна

За тесто:

- 2 већа јајета,

- 150 г милерама,

- 50 мл уља,

- кашичица соли,

- 600 г брашна за кисела теста,

- жуманце за премазивање,

- крупна со за посипање,

- сусам или мак за посипање,

- 50 г путера

Припрема

1. У лончићу смлачити млеко, додати измрвљен квасац и шећер, па мешати док се не сједине.

2. Додати брашно, промешати, поклопити и оставити на топлом месту десетак минута, док се квасац не активира.

3. У дубљој чинији миксером измутити два јајета, па додати милерам и промешати.

4. Додати активиран квасац, па промешати. Потом додати уље и со, па промешати.

5. Додати 500 г просејаног брашна, а остатак додавати мало по мало.

6. Када се у чинији формира компактно тесто, пребацити га на радну површину и завршити мешење уз додавање преосталог брашна.

7. У чисту, побрашњену, чинију ставити тесто, покрити пластичном фолијом и оставити пола сата на топлом месту, или док се тесто не удвостручи.

8. Поставити папир за печење на плех од шпорета.

9. Жуманце за премазивање помешати с неколико капи воде.

10. Лагано премесити тесто без много посипања брашна, па поделити на два једнака дела. Обе лопте фино заокружити рукама. 11. Узети једну лопту, па је развити оклагијом у правилан круг пречника 28 центиметара. Помоћу лењира поделити круг на 16 једнаких делова. Савијати кифлице од шире стране ка ужој. Ређати их с размаком на припремљен плех, затим их премазати жуманцетом, посолити одозго крупном сољу, посути маком или сусамом и оставити да још једном порасту док се рерна греје на 200 степени.

12. Комадиће путера распоредити преко кифлица.

13. Ставити плех у загрејану рерну и пећи 20 минута, или док кифлице не порумене.

EUR/RSD 117.6300
Најновије вести