Први Новосадски салон вина у петак и суботу

Новосадски салон вина, прва винска манифестација оваквог престижног формата у Новом Саду, одржаће се 20. и 21. априла у хотелу Парк.
d
Фото: Dnevnik.rs

Према најавама организатора, на Салону ће учествовати 90 стручно пробраних винарија из Србије, Македоније, Хрватске, Црне Горе, Француске, Италије, Мађарске, као и из Турске, које ће посетиоцима понудити дегустацију свог комплетног портфолија, укључујући и етикете које се ретко срећу на нашем тржишту.

„На Новосадском салону вина ћемо имати крем српског винарства у овом тренутку, као и неке заиста престижне винарије из по вину добро познатих земаља. Новом Саду је дефинитивно био потребан вински догађај оваквог формата, што показује и велико интересовање посетилаца“, рекао је ПР Салона Златко Живанић на конференцији за медије тим поводом.

Поред вина, гости ће имати прилику да пробају и биране деликатесе из ограничених серија који се традиционално добро упарују с винима, попут финих сирева, пршуте, патеа и маслина, махом из Италије и Србије.

Фото: Промо

„Нови Сад и Војводина до сада нису имали манифестацију салонског типа, за разлику од винских сајмова и фестивала с помало карневалском атмосфером, а салони су пре свега окренути оном професионалнијем сегменту винске публике, угоститељима, дистрибутерима, трговцима, винским новинарима и посвећеним љубитељима вина. Њих је овде све више, винска култура у Србији рапидно расте и дошло је време да се та добра енергија квалитетно каналише“, поручио је вински критичар и уредник магазина „Вино и Фино“ Игор Луковић, не кријући жељу да ова манифестација у перспективи постане једно од традиционалних обележја Новог Сада.

Он је притом најавио да овим поводом у Нови Сад први пут долази и један master of wine, што је озбиљна титула врхунског познаваоца вина, којом се тренутно може похвалити свега око 350 људи у читавом свету. Биће то Британац Род Смит, који успешно води винску академију у Прованси. Британац ће у хотелу Парк одржати мастерклас радионицу о шардонеу, убедљиво најраспрострањенијој, интернационалној белој сорти и посебно ће притом позабавити српским шардонеима, те перспективом и потенцијалом нашег тероара.

Управо тај приступ је оно што раздваја Салон од сличних а различитих манифестација, јер ће посетиоци током два садржајна дана, осим разгледања штандова винарија и дегустације њихове понуде, моћи да се пријаве за бројне специјализоване винске радионице, које ће се стручно бавити великим винима Црне Горе, тамјаникама из Србије, грашцем/грашевином, органским винима, те винским регионима попут Фрушке горе, Токаја...

Салону се свакако радује и потпредседник Удружења сомелијера Војводине Стеван Костреш, који је подсетио да је током последњих 11 година кроз њихову обуку прошло пола хиљаде људи, од којих је преко 300 њих стекло прва, права знања о вину и звање сомелијера. Управо ће тридесетак њих бити ангажовано да посетиоцима Салона пруже професионални угођај у сваком вину које буду желели да пробају.

Улазнице за Новосадски салон вина по цени од 1.000 динара се могу купити преко Gigs Tix, као и резервације за појединачне радионице, а врхунске винске чаше за дегустацију реномираног произвођача Riedel ће се добијати на лицу места, уз повратну кауцију од 500 динара. Салонски део манифестације током оба дана почиње од 14 и траје до 20 часова, док ће се планиране радионице одржавати у заказаним терминима од 12 до 19 сати.

Текст и фото: А. Грубеша

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести