Љубитељи "маргарите" у проблему: Текила у канџама климатских промена

ЊУЈОРК: Национални дан коктела Маргарита у Америци се обележава у сенци упозорења научника да климатске промене угрожавају главног опрашивача биљке агаве, без које нема праве текиле, главног састојка коктела "маргарита".
m
Фото: pixabay.com

Према подацима Америчког удружења дестилерија алкохолних пића, прошле године су текила и мескал били економски најбрже растућа категорија жестоких пића, преноси Си-Ен-Ен.

Научници из целог света су предочили да ће несташица воде изазвана климатским променама и убудуће вршити огроман притисак на произвођаче прехрамбених производа, а вино и жестока пиćа, нажалост, нису изузети из ове прогнозе.

Студија из 2019. године показала је да климатска криза, узгој стоке и прекомерна испаша и друге привредне активности, могу да поремете и узгој и дистрибуцију агаве, главног састојка текиле.

Иако је та биљка отпорна на сушу и успева по врућем времену са мало или без воде, Оманџана Госвами, научница за храну и животну средину из Уније забринутих научника, каже да је животни циклус агаве превише крхак и не може да издржи велике временске промене.

Нажалост, климатски ефекти нису линеарни. Екстремне временске прилике у комбинацији са непредвидљивошћу чине да је тешко предвидети у ком правцу ће се кретати узгој агаве у будућности, додала је Госвамијева.

Национални дан коктела "маргарита" прогласио је 1971. године амерички председник Ричард Никсон да би се одала почаст омиљеном коктелу Американаца.

Коктел, настао 1938. године у Мексику, прави се од текиле и сока од лимете и у Америци се сматра омиљеним пићем за забаву.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести