Како очистити јабуке од пестицида?

Држање јабука под водом неколико секунди није довољно за уклањање пестицида, а научници имају бољи савет.
jabuke
Фото: pixabay.com

Наиме, најбољи начин за чишћење јабука од пестицида јесте потапање у воду те додавање соде бикарбоне. Тај процес треба да траје 12 до 15 минута. Други начин да спречите унос пестицида јесте да огулите јабуку.

Научници с Универзитета Масачусетс су тестирали неколико начина да уклоне пестициде са воћа, а најбољим се показала сода бикарбона. Пестициди помажу плодовима да опстану те да одбију инсекте, али су штетни уколико се уносе организам. Њихови ефекти зависе од врсте пестицида и количине која се уноси. Светска здравствена организација поручује да одређени пестициди могу штетно деловати на развој нервног система фетуса и деце.

Неки људи се ослањају на куповину органске хране, која може бити веома скупа, али ни она не гарантује да се пестициди не користе. Неке фарме користе органске пестициде, али треба имати у виду да природни пестициди нису нужно сигурнији.

Научници су потопили јабуке у фунгицид и инсектицид и држали их у њима од неколико минута, па до целог дана. Потом су покушали да оперу пестициде испод воде, држањем у растворима и кориштењем соде бикарбоне у периоду од 15 минута.

Најбољи резултат је имала сода бикарбона. Након 15 минута пестицид је нестао с коре воћа. Међутим, ту су и лоше вести, јер је око 20 посто фунгицида и четири посто инсектицида воћка упила кроз кору и нису се могли елиминисати.

Треба имати на уму да сода бикарбона није неко чудо, као и то што нема гаранција да ће деловати у случају неког другог воћа. Засад је ипак најбоље решење гуљење јабука.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести