„Смедерево 1941“  нова представа у СНП

У Српском народном позоришту почеле су пробе нове представе под радним насловом „Смедерево 1941“, списатељице и редитељке Ане Ђорђевић.
Proba nove predstave pod radnim naslovom „Smederevo 1941“ Foto: SNP
Фото: Проба нове представе под радним насловом „Смедерево 1941“ Фото: СНП

Представа се реализује у сарадњи са градом Смедеревом, те ће управо премијеру доживети почетком јула на смедеревском позоришном фестивалу „Театар у тврђави“, док ће новосадска бити уприличена почетком октобра ове године.

Комад, који је и написала Ана Ђорђевић, посвећен је глумцима Српског народног позоришта, који су 5. јуна 1941. године изгубили животе у смедеревској експлозији муниције. Погинуло је њих 17 у возу на станици поред Смедеревске тврђаве.Иако је било обележавања овог догађаја, ово је први пут да се овом догађају посвећује представа.

Експлозија у Смедереву однела је између 2.500 и 4000 живота, а узроци су и даље нерасветљени.У представи играју: Тања Пјевац, Милан Ковачевић, Гордана Ђурђевић Димић, Алиса Лацко, Јована Мишковић, Вукашин Ранђеловић, Аљоша Ђидић, Тијана Марковић, Милован Филиповић, Марко Жоки Савковић.

Драматуршкиња је Николина Ђукановић, сценографију потписује Жељко Пишкорић, док костиме ради Марина Сремац. Композитор је Драшко Аџић.

(СНП)

 

 

Jovan
22.03.2019 • 06:22
Sve pohvale za inicijativu, zamisao i projekat koji mi u Smederevu odavno čekamo. Podsećanje na tragičan događaj koji je u istorijskoj senci, a mnogo je naroda izginulo, među njima i sin Milana Nedića, kao i trupa Novosadskog pozorišta, moralo bi biti javno odigrano, i nadam se nakon predstave nekom filmu. Još jednom sve pohvale pozorištu i vama kao mediju.
EUR/RSD 117.5896
Најновије вести