„Розенкранц и Гилдернстерн су мртви“ прва драмска премијера СНП-а

НОВИ САД: Након вишемесечне паузе због пандемије, Српско народно позориште отвара врата публици и подиже завесу на сцени „Пера Добриновић“ вечерас у 19.30 часова, за драмску премијеру представе „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“, Тома Стопарда, у режији Игора Павловића.
p
Фото: Mila Pejić

Биће то прва драмска премијера којом се отвара 160. сезона нашег најстаријег театра. Премијерно извођење намењено је медицинским радницима излеченим од ковида-19.

Розенкранц и Гилденстерн су двојица мање битних ликова из „Хамлета“, који покушавају да пронађу смисао и сврху свог постојања у детерминисаном свету Шекспировог Хамлета. Међутим, колико год је њихова улога мала и небитна, у односу на размере велике трагедије краљевића Данског, без њих се она не може одиграти. Та два мала зупчаника у суровој машинерији судбине могу само да одиграју своје улоге, и то само онако као што је записано. Могу да расправљају о филозофским идејама, контемплирају о алтернативама, али не могу да промене наратив Хамлета. Они немају слободну вољу, немају избор чак ни када им се чини да одлуке о својој судбини доносе самостално. Све је предодређено самим текстом. Ово је сурова комедија о смрти која сугерише прихватање апсурдности живота, речи су Игора Павловића, иначе глумца, коме је режија ове представе мастер рад на смеру мултимедијалне режије на Академији уметности у Новом Саду.

Стопард је, по речима Павловића, као успешан писац, умео да пронађе праву меру, како би једну озбиљну тему, као што је неумитност смрти, испричао на духовит и црноуморан начин. „Кроз дело се појављују и преиспитују мотиви отуђења, немогућности спознавања истине, губитка идентитета, неумитности смрти, немања слободне воље“.

У представи играју: Александар Милковић (Розенкранц), Вукашин Ранђеловић (Гилденстерн), Александра Плескоњић (Први глумац), Сања Микитишин (Гертруда), Јована Плескоњић (Офелија), Александар Гајин (Клаудије), Игор Павловић (Полоније), Данило Миловановић (Хамлет) и Григорије Јакишић (Алфред).

Музику је компоновала Ирена Поповић Драговић, костимограф је Сенка Раносављевић, сценограф Жељко Пишкорић, за сценски покрет био је задужен Игор Грекса. Сарадници на тексту су: Мина Петрић, Никола Ђоновић и Дивна Стојанов.

Нова драмска представа СНП-а „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ биће изведена 15. септембра у вили Станковић у Чортановцима, у оквиру програма 7. Шекспир феста.

Своје култно дело „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ Том Стопард је и режирао 1990, а главне улоге тумачили су Гери Олдман, Тим Рот и Ричард Драјфус. То је била прва и једина Стопардова режија, а филм је освојио „Златног лава“ у Венецији исте године.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести