Премијера "Госпође Ајнштајн" у Народном позоришту у Београду

БЕОГРАД: Драма „Госпођа Ајнштајн” Снежане Гњидић о замишљеном сусрету душа Милеве Марић и Алберта Ајнштајна, о (загробном) разговору и препирци о супротстављеним наративима о њиховој прошлости, премијерно је изведена вечерас на Сцени „Раша Плаовић“ у режији гошће из Америке Карин Росничек.
p
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Представа, у којој играју Душанка Стојановић Глид (Милева Ајнштајн) и Горан Јевтић, не покушава да изнесе још неко мишљење у дебати међу научницима, биографима и феминисткињама о улози Милеве Марић у стварању Ајнштајнових теорија, не тврди да износи историјски тачне биографске податке о Милеви Марић, нити умањује генијалност Алберта Ајнштајна, већ уместо тога нуди виђење „шта би било кад би било“, постављајући двоје протагониста у лимбо простор загробног живота у којем се свађају и препиру око супротстављених наратива о њиховој прошлости.

У том надреалном простору чистилишта њих двоје се присећају кључних тренутака из живота и поново их проживљавају, у покушају да се међусобно разумеју и измире макар после смрти, кад већ нису могли за живота.

Публика је вишеминутним бурним овацијама поздравила Душанку Стојановић Глид и Горана Јевтића којима су се на позорници придружиле редитељка Карин Росничек и ауторка комада Снежана Гњидић.

Редитељка Росничек урадила је и избор музике, драматург је Ðорђе Косић, сценографију је креирала Јасна Сарамандић, костимограф је Петра Фотез, Дилан Уремович је дизајнер видео материјала, за дизајн звука био је задужен Владимир Петричевић, док је о сценском говору бринула Љиљана Мркић Поповић.

Прва реприза биће одржана у суботу 2. јула, а представа је премијерно изведена у оквиру Белефа.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести