Премијера француске представе Gardien Party на БИТЕФ-у

БЕОГРАД: Француска представа ''''Gardien Party'''', према концепту и режији тандема Мухамед Ел Хатиб - Валери Мрежан, премијерно је изведена вечерас у Историјском музеју Србије у оквиру Главног програма 56. издања фестивала БИТЕФ.
bitef teatar, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Продукцију представе потписује позоришна трупа “Зирлиб” из француског града Орлеан.

Пројекат „Gardien Party“ француских аутора Валери Мрежан и Мухамеда ел Хатиба облик је документарног и тзв. „devised“ позоришта, које се заснива на садржају из живота самих његових аутора или извођача на сцени.

Оно што је оригинално, специфично у представи и веома несвакидашњи идејни концепт јесте да су свих шест учесника у сценском делу - прави, аутентични чувари у музејима, а не глумци, иако су веома уверљиви и могли би да прођу као драмски, позоришни уметници.

Публика у једном даху током сат времена пратила шармантне анегдоте и исповести шесторо чувара великих светских музеја из Париза, Марсеја, Санкт Петербурга, Стокхолма и двоје из Њујорка.

Аутентична приповедања, исповести о њиховом послу, личном односу према делима која чувају, институцији музеја и животним амбицијама и поразима (неки од њих су преквалификовани за овај посао и затекли су се ту стицајем околности), чине занимљив и потентан материјал ове топле, сетне, паметне и духовите представе.

Тако ће Рускиња из Музеја у Санкт Петербургу давати симпатичне коментаре да већ има година колико и нека дела савремене уметности и мноштво духовитих опаски на рачун посетилаца.

Француски чувар из Лувра у Паризу је приметио да га наводни љубитељи уметности питају у даху "Да ли су ово оригинали или копије?", да би им он цинично одговорио - "Овде су копије, а све оригинале чувам код куће", уз велики аплауз публике.

Исти чувар је поделио искуства да му често траже у исти мах Матиса, Шагала и тоалет, такви су посетиоци.

Занимљивост представе је што су аутори приредили да буде мултијезична, свако говори само на свом матерњем језику, а екипу чине и једна Кинескиња, Швеђанка, Американац, још један Француз, а сви се међусобно разумеју, нема баријера.

Представа "Gardien Party" се увек изводи пред празним музејским зидом испред ког је низ чуварских столица, а који се постепено испуњавају омиљеним уметничким делима тих јунака, неправедно игнорисаних музејских анђела чувара.

Дела су увек осетљива, изложена неодговорној жељи многих посетилаца да их додирну, да коментаришу, изложена опасности да буду оштећена или украдена.

Ипак, они иако нису кустоси или водичи кроз изложбе и музеје, понекад играју и ту улогу, јер су скоро напамет научили слушајући исти говор правих водича.

Ко-редитељ Мухамед Ел Хатиб је свестрани аутор, позоришни и филмски режисер, развија јединствене пројекте документарне фикције у области позоришта, књижевности и кинематографије.

Валери Мрежан је ауторка текстова који уз видео-радове и филмове лебде између речи и слике, документарног и фикције.

Инспирисана је сећањима, свакодневним догађајима, занима се за живот у свом најбаналнијем облику, и износи у први план некомуникативност и нелагоду.

Представа "Gardien Party" имаће репризу и сутра вече на 56. Битефу на истом месту Историјског музеја Србије.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести