Аустријски Европа Балет ускоро у СНП-у

У Српском народном позоришту одржана је 28. октобра  конференција за новинаре поводом гостовања Европа Балета из Аустрије са балетском представом "Волфганг Амадеус", чији је кореограф и редитељ Ренато Цанела.
s
Фото: srpsko narodno pozorište

Гостовање балета "Волфганг Амадеус" бити у петак, 8. новембра, на сцени "Јован Ђорђевић" у 20 часова.

Балет је рађен на музику В.А. Моцарта и А. Салијерија, кореограф и редитељ је Ренато Цанела, главну улогу игра солиста Флоријан Кадор, сценографију је урадио Кристијан Лудвиг Артесе а костиме дизајнирала Олгица Ђоргиева.

На конференцији су учествовали Зоран Ђерић, управник СНП-а, Михаел Фихтенбаум, уметнички директор Европа Балета, Тони Ранђеловић, директор Балета СНП-а, Ренато Цанела, кореограф и редитељ, Филип Прајс, пројектни менаџер Европа Балета и Сенка Петровић, пројектни менаџер СНП-а.

Михаел Фихтенбаум је представио рад Европа Балета, нагласивши да је главни концепт њиховог рада повезивање балетске уметности и балетских кућа целе Европе. Европа Балет негује класичан, неокласичан и модеран балет. Разноврстан програм плод је рада различитих кореографа што је кључ за богат и јединствен образовни програм.

Према речима кореографа и редитеља представе, Рената Цанеле, уметност је нешто што је живо а тај живот дају му управо ствараоци уметности. Потребно је непрестано улагање у младе играче, у енергију која је инспирација и њему као кореографу, јер је сваки рад са новим солистима и ансамблом, нови изазов и нови развој.

Сарадња са Европа Балетом веома је значајна и за Балет Српског народног позоришта који ове сезоне обележава 70 година од оснивања.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести