Уметници из Новог Сада излажу у Дортмунду

ДОРТМУНД: Отварањем изложбе 12 новосадских аутора, под називом "Камен-папир-маказе", 11. августа у галерији "Биг" у Дортмунду, уметничког удружења "Дортмундска група" наставља се манифестација "Новосадско лето у Дортмунду", најавили су данас организатори. 
е
Фото: Културни центар Новог Сада

Нови Сад и Дортмунд су градови побратими, који већ годинама сарађују на многим пољима попут универзитетске или културне размене садржаја. 

Тако се већ годинама у оба града организују изложбе и узвратне посете ликовних уметника, сарадња између џез музичара, у оквиру које се у Културном центру Новог Сада већ девет година редовно одржава Летња џез академија са музичарима из Дортмунда, филмске пројекције.

У сусрет Европској престоници културе, представници два града побратима интензивирају планове и припреме програма даље културне сарадње. 

Задовољни својим прошлогодишњим гостовањем у главном граду Војводине, дортмундски уметници започели су овог лета реализацију серије гостовања новосадских ликовних уметника у свом граду, узвраћајући гостопримство са чак три изложбе у три престижне градске галерије. 

Прошлог септембра је 19 аутора из Дортмунда представљено на групној изложби у Клубу "Трибина младих" у Културном центру Новог Сада. 

У току десет дана свог боравка у Новом Саду, гости из Дортмунда су упознали широк круг уметника и остварили бројне контакте, те су на основу тога сачинили план за овогодишњу манифестацију "Новосадско лето у Дортмунду", која се састоји од три изложбе по позиву домаћина.

Манифестација је започела 20. јула отварањем самосталне изложбе "Флаw(леш)" новосадске уметнице Ане Новаковић, у галерији "Кунстраум Дортмунд".

Уметница се представила серијом слика, цртежа, принтова и перформансом изведеним на отварању.

Отварање централне изложбе овог пројекта под називом "Камен-папир-маказе" заказано је за 11. август у престижној галерији "Биг". 

Ова изложба представиће дванаест уметника из Новог Сада, кроз радове на папиру, од папира, уз употребу камена или маказа. 

Они ће се представити цртежима, колажима, литографијама, објектима, видео-инсталацијама. 

Тема се односи на коришћени материјал с једне стране, а с друге стране пореди живот и уметност са познатом игром, као и са мање забавним и сложеним појавама попут питања моћи, (не)правде, доношења одлука у кризним ситуацијама, фактора среће или постојања "више силе" која понекад превагне над вештином и напорним радом, и уопште чини равнотежу коју често сами нарушавамо. 

О поменутим проблемима у својим делима промишлшали су Данијел Бабић, Даница Бићанић, Маја Ердељанин, Горан Деспотовски, Јелена Ђурић, Горан Јуреша, Небојша Лазић, Лазар Марковић, Милета Поштић, Моника Сигети, Јелена Средановић и Георг Винокиц.

У свом финалу, ова размена која полако прераста у манифестацију, омогућиће 25. августа у градској галерији "Торхаус Ромбергпарк" отварање још једне самосталне изложбе под називом "Терапија бојама" новосадске ауторке Маје Ердељанин.

Све три изложбе биће отворене до средине септембра.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести