У Бечу постављена спомен плоча Мини Караџић

БЕЧ: Аустријско-српско културно друштво "Вилхелмина Мина Караџић" издејствовало је да Мина Караџић у Бечу добије спомен плочу.
e
Фото: Youtube Printscreen

Спомен плоча ћерки реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића постављена је на згради на адреси Разумовскигасе 22, у трећем бечком округу. Та спомен плоча се налази на згради код споменика Вуку Караџићу окружена цвећем и зеленилом. На спомен плочи на немачком и српском језику, поред слике Мине Караџић, написани су њено име, година рођења и смрти, као и да је била аустријско-српска сликарка и књижевница.

Спомен-плочу је поставило Аустријско-српско културно друштво "Вилхелмина Мина Караџић" које се у својим активностима, између осталог, залаже за очување лика и дела Мине Караџић, песникиње, преводиоца и прве српске сликарке. Председница Друштва Светлана Матић се захвалила Управи за сарадњи са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије на подршци, Заједници српских клубова у Бечу, станарима и власнику зграде, уз чију је помоћ и сагласност овај пројекат и реализован. Идејни пројекат за спомен-плочу израдио је Боривоје Лукић, вајар из Београда. Званично отварање спомен-плоче предвиђено је у наредном периоду, уколико епидемиолошке мере, везане за ковид 19 буду дозволиле, а о чему ће јавност бити накнадно обавештена. Иначе Матићева, председница бечког Друштва, објавила је књигу "Певам дању, певам ноћу - Писма Мини Караџић" на српском и немачком језику, у којима је истакла значај и допринос Вукове ћерке у очувању српског језика, националног и културног идентита и грађењу мостова сарадње и културе између два народа.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести