Почела продаја карата за балет Волфганг Амадеус у СНП-у

НОВИ САД: Балет „Волфганг Амадеус“ чији је аутор и кореограф Ренато Цанела гостује у Српском народном позоришту 8. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“ од 20 часова, приказујући на уметнички начин – плесом, музиком, сценографијом, костимима и сценским решењима – прекретнице у животу и креативности музичког генија из Салцбурга.
balet
Фото: pixabay.com

Балет се изводи на музику Моцарта и Салијерија и реализован је са ансамблом Европа балета. Главну улогу игра солиста Флоријан Кадор.

Продукција „Волфганг Амадеус“ је први пут изведена у Бечкој државној опери 1998. Тада је главну улогу играо Владимир Малакхов, а ова верзија која ће бити представљена новосадској публици је нова. Кристијан Лудвиг Атерзе је 2005. креирао сценографију за „Петрушку“ Рената Цанеле у Бечкој државној опери. Годину дана касније, Цанела је поставио нову верзију „Волфганг Амадеус“ у београдској опери и театру „Мадленијанум“. Дванаест специјалних тематских слика су рађене по наруyбини и коришћене су у току извођења. Тринаест година касније, креативни тим се поново састаје, поводом оснивања Choreo CenterEurope у Санк Пелтену, у Аустрији. По речима Цанела са овом представом постигнутје успех и утемељено је оснивање фондације „Choreo Center Europe “. Представа није смештена у оквир Беча, него је то камерни комад, специјализован за ансамбл Европа балета.“

Разумети Моцарта као особу, његову музику упити у себе и онда је интерпретирати то је уметнички посао играча који се не састоји само од играчког умећа као заната и савршених пируета, него и од тога како изразити уметничку компоненту, по којој се на крају и разликују балетски играчи, указују организатори балета.

Уметнички директор је Михаел Фихтенбаум. Сценограф је Кристијан Лудвиг Атерсе, а костимограф македонска ауторка Олгица Ђоргиевакоја је члан ове фондације, светло и видео дизајн Филип Прајс.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а, по цени од 700 динара (балкон) до 900 динара (партер). Важи попуст од 30 одсто за студенте (уз индекс).

Н.П.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести