Пет недеља програма Калеидоскопа културе

НОВИ САД: Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” представила је јуче, на конференцији за медије у новој, осмој Културној станици Опенс, у некадашњој Кинеској четврти, овогодишњи програм Калеидоскопа културе, пројекта који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце.
kaleidoskop
Фото: V. Veličković

Као један од највећих програмских лукова у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, Калеидоскоп кроз многобројне културне и уметничке догађаје преплиће пет врста уметности архитектуру, књижевност, извођачку, визуелну и примењену уметност.

Калеидоскоп културе и ове године, по трећи пут обележава крај лета у Новом Саду, а посетиоце очекује пет недеља програма од 4. септембра до 9. октобра и 5 врста уметности на месту сусрета индустријског наслеђа и савременог стваралаштва. По речима Немање Миленковића, директора Фондације, Калеидоскоп промовише јединстевну слику различитости Новог Сада у коме свако ствара сопствену слику и верзију калеидоскопа културе како укључивањем тако и избором програма.

Култура заједништва кроз јединствен уметничко-програмски приступ започеће четвородневним свечаним отварањем, од 4. до 7. септембра са низом програма у Културној станици Опенс, уз учешће Српског народног позоришта, Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра „Инфант”, Битеф денс компаније, Шабачког позоришта, театра Мимарт, уметничко-продукцијског колектива Каркатаг и Обнова филм феста.

После свечаног отварања Калеидоскопа културе, током наредних пет недеља следи представљање пројеката за сваку од пет уметности. Архитектура ће бити представљена изложбом “Велики Лиман” на којој ће кроз архивску грађу и фото-документацију бити приказана индустријска прошлост некадашњег Великог Лимана, са фокусом на баштину фабрике “Петар Драпшин”, која је најснажније одредила идентитет овог простора, а сада треба да постане својеврстан креативни дистрикт и епицентар културне продукције Новог Сада. Музику ће представи српски клавирски електронски дуо, који чине пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић. Књижевни програм и разговор писаца ће се одржати на Најлон пијаци, примењена уметност биће представљена кроз дизајн павиљон на Спенсу, а визуелна уметност изложбом “Од Саве до Саве – приватне колекције под кровом Галерије Матице српске”.

Део овог програма чини и овогодишње 47. издање фестивала алтернативног и новог театра Инфант. Епидемиолошка ситуација утицала је на скраћење програма тако да ће бити само три представе од 4. до 7. септембра. Селекторка Сања Крсмановић Тасић одабрала је представе “Ана Франк” Шабачког позоришта, “Простор за револуцију” Битеф денс компаније и “Алгоритам сна” Театра Мимарт, док ће у част награђених СНП извести “Ко је убио Џенис Џоплин”. Представе ће се изводити на отвореном, а улаз је бесплатан. Део програма на отварању 7. септембра чиниће и Вердијева опера “Риголето” у извођењу ансамбла Српског народног позоришта у режији Александра Николића и у под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика. То је први пут да ће ова опера, након скоро 170 година од премијере у Венецији, бити изведена на отвореном, уз специјалну видео пројекцију на фасади дугој 50 метара.

Програми Калеидоскопа културе биће доступни и онлајн, чиме ће приступ публици бити већи и у складу са новим оквирима децентрализације културе.

Н. Попов

EUR/RSD 117.5705
Најновије вести