Горан Томашевић међу фотографима који су добили Пулицера

БЕОГРАД: Фоторепортер агенције Ројтерс Горан Томашевић један је од чланова екипе фотографа ове агенције који су добитници овогодишње Пулицерове награде.
reuters
Фото: Printscreen

Томашевић је награђен за фотографију петла који пролази поред осамнаестогодишњег дечака који је погинуо у обрачуну банди у Хондурасу.

Фотографи агенције Ројтерс награђени су за "живописну и запањујућу визуелну причу о важности, очају и туги миграната док су путовали у САД из Централне и Јужне Америке".

Томашевић је био номинован за ову награду и 2014. године за фотографије из Сирије. 

Томашевић је рођен у Београду 1969. Каријеру фоторепортера започео је у дневном листу Политика, а пет година касније извештавајући о политичким догађајима у бившој Југославији почео је сарадњу са британском агенцијом Ројтерс. 

Од 1997. године покривао је догађаје на Косову и Метохији и током НАТО бомбардовања био један од ретких фоторепортера који су остали у тој покрајини. Као фоторепортер агенције Ројтерс извештавао је из Ирака у време власти Садама Хусеина и касније током инвазије на ту земљу 2003. године. Његове фотографије рушења Садамовог споменика у Багдаду прве су у свету обзнаниле пад ирачког режима. 

Од 2002. до 2006. године био је Ројтерсов извештач са седиштем у Јерусалиму, а од 2006. до 2012. у Каиру. Тренутно је у Најробију шеф фотографа агенције Ројтерс за Источну Африку.

Међу историјским догађајима о којима је сведочио својим објективом су и револуције у Египту и Либији, избори и референдум о независности Јужног Судана, председнички избори у Демократској Републици Конго и у Пакистану, земљотрес у Кашмиру, Олимпијске игре у Сиднеју 2000. године и Светско првенство у фудбалу 2006. године у Немачкој. Провео је много времена и са америчким војницима у Ираку и Авганистану.

Томашевић је био фотограф године агенције Ројтерс 2003, 2005. и 2011, а 2008. године је добио награду те агенције за најбољу фотографију. Три пута је био добитник награде ЈУ прес фото, а 2009. године му је Друштво издавача у Азији, са седиштем у Хонг Конгу, (СОПА), доделило Награду за изузетност у новинској фотографији.

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести