Гојковић: Србија веома посвећена регионалној сарадњи

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић учествовала је на онлајн састанку министара “Западнобалканске платформе за образовање и обуку, истраживање и иновације" и истакла да је Србија веома посвећена регионалној сарадњи и добрим односима са суседима.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Гојковић је изјавила да Србија препознаје Агенду Западног Балкана као добру прилику за подстицање културне сарадње и размене у региону, као и да ова врло садржајна платформа користи људском капиталу, одрживости уметности и укупном развоју нашег региона, саопштено је из Министарства.

“Да би се остварило поверење и разумевање, мора се ценити различитост и културне везе, и поштовање заједничких европских вредности нам управо у томе помажу", нагласила је Гојковић и напоменула да Србија наставља своје партнерство у програму “Креативна Европа 2021-2027”.

“Овај програм ће повећати активно учешће у нашим заједничким пројектима и тако бити од велике користи социјалном и економском развоју региона.

У том контексту, Министарство културе и информисања у потпуности подржава будућу Европску престоницу културе Нови Сад, као један од првих градова изван ЕУ који је освојио ову титулу, подвукла је министарка.

Гојковић је подсетила да је Нови Сад центар српске културе и стваралаштва, град музеја, галерија, позоришта и фестивала од међународног значаја, али и дом за 26 националних мањина, и тиме позвала учеснике састанка да посете културну престоницу Европе 2022. године.

Она је рекла да је Министарство вољно да буде укључено и у друге акције ЕУ, као што је манифестација “Дани европске баштине”, али и у групе експерата за отворени метод координације у области културе.

Министарка је изразила задовољство јер је Агенда препознала значај процеса дигиталне трансформације, која ће подстаћи дигитални приступ култури и помоћи у очувању споменика културе за наредне генерације.

Гојковић је указала да сви живимо у изазовним временима за уметност, због поражавајућег утицаја пандемије Ковид-19 на културу и креативне индустрије, и нагласила је да Влада Србије улаже напоре у заштиту културног живота у Србији.

“Усвојили смо пакете финансијских мера за сектор културе и подржавамо нове канале комуникације са јавношћу, и заједно морамо да наставимо потрагу за најбољим решењима за подршку и заштиту осетљивих сектора културе у наредним месецима и годинама", закључила је министарка Гојковић.

Европска комисија основала је 2012. године “Западнобалканску платформу за образовање и обуке? у циљу размене искустава, примера добре праксе и регионалне сарадње у решавању сличних питања из области образовања.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести