Форум словенских култура наградио галерију Матице српске

Форум словенских култура, на скупу у Дворцу краља Николе у Бару у Црној Гори, доделио је Жива награде - престижна признања за најбоље словенске музеје.
matica srpska, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Међу двадесет и пет музеја из дванаест словенских земаља, Галерија Матице српске понела је посебно признање за лидерство, док је главну награду за најбољи словенски музеј добио Музеј политичке историје (Санкт Петерсбург, Русија).

Галерија Матице српске је 2014. била први добитник главне Жива награде за најбољи словенски музеј. Додељујући јој сада признање за лидерство наведено је да је постала водећи уметнички музеј у региону, истичући се по бројним сарадњама, доброј комуникацији, јасној мисији и циљевима. Деловањем и добром стратегијом Галерија промовише иновативне акције које доприносе позитивној промени у културном и друштвеном сектору и развија локалне, регионалне и националне везе, иницирањем најразличитијих сарадњи кроз пројекте и размене стручњака како у земљи тако и шире.

- Награда Жива је важна транснационална културна платформа која подстиче дијалог, комуникацију и умрежавање, промовише размену идеја, знања и искустава у пољу музејског рада и ангажовања јавности, истовремено охрабрујући иновације, креативност, партиципацију и инклузију - рекла је Андреја Рихтер, директорка Форума словенских култура, додајући да је током шест година свог ова награда окупила више од 115 музеја.

Форум словенских култура је платформа за интеркултурални дијалог словенских култура и центар за повезивање словенских држава на подручју уметности и културе, образовања, те науке и културног туризма. Главна улога ФСК-а је да чува и ревитализује словенски културни идентитет прихватањем и финансирањем иницијатива за културне пројекте и културни туризам, за размене и гостовања из свих држава словенског говорног подручја, те активном потрагом за одговарајућим партнерима у свим државама. ФСК организује бројне фестивале, изложбе, конференције, концерте и друге догађаје који представљају словенску културну баштину и стваралаштво.   

Н. П.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести