Друга сезона „Сенки над Балканом“ на јесен

Костимирани статисти, регионалне глумачке звезде, аутомобили произведени пре Другог светског рата, ужурбани продукцијски тим...дочекали су екипу Танјуга испред Амбасаде Француске у центру Београда, на снимању друге сезоне телевизијске серије "Сенке над Балканом". 
е
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Међу гомилом људи препознатљив људи, осмех редитеља и глумца Драгана Бјелогрлића спушта тензују на средини снимајућег дана по сувом али хладњикавом времену раног пролећа у Париској улици. 

"Личи, али није баш пролеће", вајка се Бјелогрлић док погледом проверава да ли све функционише на снимању друге сезоне популарне телевизијске серије.

Бјелогрлић каже да се цела екипа која учествује у настајању серије труди да не размишља претерано о великим очекивањима публике, после изузетног успеха прве сезоне "Сенки над Балканом". 

"Концентришемо се на посао. Имамо жељу да испричамо нову причу која ће бити логичан наставак свега што су гледаоци видели у првој сезони емитовања серије. Са друге стране, покушаћемо да направимо аутономну целину, тако да неко ко није видео прву сезону може да гледа ово што сада снимамо", казао је Бјелогрлић и напомење да постоји оптерећења прошлогодишњим успехом серије.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

"Постојала је и неизвесност након окончања снимања прве сезоне, да ли ће до гледалаца уопште допрети то што снимамо и да ли ћемо успети у томе што што смо замислили. Сада се носимо са великим очекивањима публике, али боље је да је тако него да прва сезона није имала успех код гледалаца", рекао је Бјелогрлић. 

За њега нема дилеме да је серија "Сенке над Балканом" чиста фикција која се поиграва са историсјким чињеницама.

"Серија заправо ставља историјске чињенице у контекст фикције коју прави. Важно је да не искривљујемо историсјек чињенице и да немамо амбицију да стварамо ново тумачење историје, већ се историјске личности и факти стављају у контекст приче коју смо замислили. Непотребно је посматрати нашу серију уз питање ''Да ли ј то баш тако било''...Ево кажем да није било баш тако као што је у серије представљено, али контекст јесте тачан." казао је Бјелогрлић.

Он је најавио да ће друга сезона серијала "Сенке над Балканом" проблематизовати аферу која је претходила атентату на краља Александра Карађорђевића и сам атентат на нашег монарха. 

"У серији ћемо осветлити неке чињенице око атентанта на краља Александра Карађорђевића које до сада нису биле много познате. Бавимо се фактима око постојања средњевековног утврђења на Авали које је датирало још из римског доба. Подигао га је и оставио у заоставшттину деспот Стефан Лазаревић у 14. веку. За потребе Мештровићевог споменика Незнаном јунаку то утврђење је срушено", казао је Бјелогрлић. 

Према његовим речима, у другој сезони серијала појављује се Марија Оршић која је била жена о којој се мало знало, а испредало много легенди. 

"На кастангу је Леона Парамински добила ту улогу и срећан сам због тога", казао је Бјелогрлић. 

Леона Парамински је хрватска глумица која живи у САД. 

После кастинга за серију, добила ке улогу Марије Оршић која важи за једну од најмистериознијих жена 20. века. 

"Узбудљиво ће бити за публику. Припремала сам се темељно за ову улогу и морам да кажем да играм веома опасну жену", казала је Парамински. 

Француски амбасадор у Београду Фредерик Мондоломи поздравио је екипу серије и Тањугу рекао да је јако поносан што се серија снима испред и унутар Амбасаде Француске у Београду. 

"Наша зграда потпуно одговара епохи у којој се догађа серија ''Сенке над Балканом''. Никада раније није снимана телевизијска серија или филм у том простору. Постигли смо одличан договор са продукцијом о мерама које ће заштитити зграду Амбасаде", казао је Мондолини. 

Емитовање друге сезоне серије "Сенке над Балканом" заказано је за јесен. 

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести