Култура - Наслови

Култура / Наслови Скулптуре Игора Смиљанића у Галерији СУЛУВ
НОВИ САД: У Галерији СУЛУВ- а (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас у 19 часова биће отворена изложба скулптура “Вертикале у теракоти” вајара Игора Смиљанића.
Култура / Наслови Ансамбл НП Сомбор најављује штрајк
СОМБОР: Глумица Весна Паштровић именован је данас на седници Скупштине града Сомбора, за вршиоца дужности директора Народног позоришта Сомбор, а ансамбл тог театра, незадовољан том одлуком, најављује штрајк.
Култура / Наслови Светислав Јованов, селектор Позорја: Обнова и иновација позоришног стила
НОВИ САД: Драматург и театролог Светислав Јованов саопштио је селекцију фестивала Стеријино позорје, који ће традиционално бити одржан крајем маја, почетком јуна.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Д'извинете, Ај Ем Сори
Уколико волите свој матерњи језик приметићете да је све већи број фирма илити предузећа која у свом имену имају називе из енглеског језика.
Култура / Наслови Изложба „Нови Сад - Герника” на Петроварадинској тврђави
У Галерији ИТД на Петроварадинској тврђави биће отворена изложбена поставка „Нови Сад - Герника 1999 - 2019 / Двадесет година после", чији је аутор Бранислав Радошевић.
Култура / Наслови Аја Јунг: Прошла сам кроз пакао
БЕОГРАД: Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг изјавила је да је „каменовање“ којем је била изложена у свом родном Београду због учешћа у политици на нивоу „талибанског обрачуна над женама у Авганистану“, али је додала да не искључује могућност да једног дана преузме неку функцију.
Култура / Наслови Изложба „Градови Војводине оком старих фотографа“ у Панчеву
БЕОГРАД: У Народном музеју Панчево „Месец фотографије“ наставља се изложбом ауторке Милкице Поповић „Градови Војводине оком старих фотографа“, најављено је на сајту Туристичке организације Србије (ТОС).
Култура / Наслови Изложбе у Шок-задрузи и КЦНС
Ликовни живот у Новом Саду је богатији за две нове изложбе које се отварају у уторак у 19 часова.
Video
Култура / Наслови Нова серија о катастрофи у „Чернобиљу“
Нова историјска драма „Чернобиљ“ 6. маја имаће премијеру на америчкој ТВ мрежи ХБО.
Култура / Наслови Интервју: Миа Беговић, глумица
Миа Беговић је добро позната глумица из Хрватске, тренутно предедница жирија фестивала „Театар на раскршћу“ Народног позоришта у Нишу.
Култура / Наслови Изашао нови број часописа „Грађа за проучавање споменика културе Војводине“
Из издавачке радионице Покрајинског завода за заштиту споменика културе изашао је нови број стручног часописа „Грађа за проучавање споменика културе Војводине“, који ће у понедељак тачно у подне широј јавности бити представљен у новосадској Културној станици Свилара.
Култура / Наслови Језикоманија: Граматика као математика
Набрајају, само набрајају, рекла би моја мама... Ови, сине, на телевизији никад да заврше... Километарске мисли! А да би скратили реченицу, забораве да убаце главну ствар – именицу! Као да је граматика – математика! Као да поједини појмови имају заједнички именилац!
Култура / Наслови Хаџихафизбеговић озбиљно повређен током представе
САРАЈЕВО: Током премијерног извођења комада Абдулаха Сидрана “Сјећаш ли се Доли Бел” у Камерном театру 55 у Сарајеву, глумац Емир Хаџихафизбеговић доживео је озбиљну телесну повреду због које је након представе морао хитно да буде хоспитализован.
Култура / Наслови Глумац Лук Пери кремиран, пепео просут по његовом имању
ВАНЛИР: Амерички телевизијски и филмски глумац Лук Пери (52) кремиран је, а пепео је просут по његовом имању у месту Ванлир у Тенесију.
Култура / Наслови Уметнички простор Немачке у МСУВ-у
НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 19 часова отвара се изложба „Уметнички простор Немачка" (Art Space Germany - Kunstraum Deutchland), у сарадњи с немачким Институтом за међународне односе у култури ифа и Гете институтом, на којој ће бити представљен креативни живот и најзначајније уметничке позиције у Немачкој током последњих тридесет година.
Култура / Наслови Нови број Сцене: Драме Доре Делбјанко и Јелене Кајго
НОВИ САД: Нови број часописа за позоришну уметност “Сцена”, четврти по реду објављен у овој години, отвара драмско дело Доре Делбјанко “Када је стао свијет”, “занимљиве ауторке, замашног опуса, и посебно интригантног става према савременим животним токовима (проблемима и њиховој релативизацији) у нашој свакодневици”, како је наведено у уводнику.
Култура / Наслови Цртежи и слике Живојина Павловића у КС Свилара
НОВИ САД: Ликовни опус једног од најзначајнијих представника црног таласа у југословенској кинематографији, редитеља и прозног писца Живојина Жике Павловића (1933—1998) биће представљен на изложби која се отвара вечерас у 19 часова у Културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б).
Култура / Наслови Новосадски Пер.Арт: Нова представа за 20 година рада и опстајања
НОВИ САД: “Уметност и инклузија” програми су који асоцијација “Пер.Арт” развија већ 20 година.
Култура / Наслови Шћепановићу и Константиновићу награде за очување лепих уметности
НОВИ САД: Награда "Димитрије Митриновић" за 2018. годину, коју додељује Фондација "Арс Лонга", припала је Бранимиру Шћепановићу и Радивоју Константиновићу за изузетан допринос српској култури и очувању лепих уметности.
Култура / Наслови Зоја Карановић прва добитница награде Тихомир Ђорђевић
НОВИ САД: Прва добитница новоустановљене награде “Тихомир Ђорђевић” Центра за културу и уметност у Алексинцу, у поводу 150. годишњице рођења једног од најзначајнијих српских етнолога, фолклориста и историчара културе, је др Зоја Карановић, редовна професорка у пензији Филозофског факултета у Новом Саду.
EUR/RSD 118.0300
Најновије вести