Култура - Наслови

Култура / Наслови (Ре)конекције У МСУВ: Култура, активизам, теорија
НОВИ САД: Савез феминистичких организација “(Ре)конекција” приређује сутра и прекосутра у Музеју савремене уметности Војводине конференцију К.А.Т. (култура, активизам, теорија) посвећену теми "Уметност у образовању: интеракције”.
Култура / Наслови У галерија Банатског културног центра у Новом Милошеву изложба посвећену Густаву Климту
Документарна изложба „Густав Климт - претеча модерне” биће отворена сутра у 19 часова у Галерији Банатског културног центра у Новом Милошеву.
Култура / Наслови Изложба Игњата Јоба у Спомен-збирци Павла Бељанског
Стваралаштву Игњата Јоба (1895–1936) једног од најзначајнијих сликара хрватске модерне уметности, али и аутора који је запажене кораке у каријери начинио на београдској ликовној сцени током треће и четврте деценије ХХ века, посвећена је изложба која ће у четвртак у 19 часова бити отворена у Спомен збирци Павла Бељанског.
Култура / Наслови Одржан научни скуп о Његошу у Матици српској
НОВИ САД: „Његош је највећа тема не само српске књижевности него и Матице српске као најстарије српске културне установе”, рекао је председник МС проф. др Драган Станић отварајући научни скуп „Његош и књига” посвећен делима писаца, духовника, историчара књижевности и других посленика писане речи који су изучавали Ловћенског тајновидца као песника, владику и владара.
Култура / Наслови Табаковићева награда за архитектуру Леониду Нешићу
НОВИ САД: Табаковићева награда, коју од 1995. додељује Друштво архитеката Новог Сада за остварена дела и целокупну стваралачку каријеру, ове године је припала новосадском архитекти Леониду Нешићу (Краљево, 1956).
Култура / Наслови Кодекси Данила Вуксановића у Библиотеци шабачкој
НОВИ САД: У Библиотеци шабачкој, у склопу обележавања 170 година једног од најстаријих српских читалишта, јуче је отворена изложба „Кодекси Данила Вуксановића, слике и објекти” на којој се познати новосадски уметник представио радовима насталим у последњих неколико година.
Култура / Наслови Научни скуп о делу Ђорђа и Ивана Табаковића у Матици српској
У Матици српској јуче су научним скупом посвећеним “градитељима српске културе 20. века”, обележене две значајне годишњице наше културе и уметности - 120 година од рођења архитекте Ђорђа Табаковића (1897-1971) и 40 година од смрти сликара Ивана Табаковића (1898-1977).
Култура / Наслови Градови у покрету у Историјском музеју
БЕОГРАД: Изложбу „Градови у покрету - постосманско наслеђе“, ауторке проф. др Наташе Мишковић биће отворена данас у Историјском музеју Србије. “Градови у покрету“ је изложба која кроз фото-грађу преузету из југословенских и турских дневних листова, прати развој нових држава насталих на остацима Османског царства.
Култура / Наслови До 27. новембра у КЦНС: Керамичке скулптуре Веље Вукићевића
НОВИ САД: У Ликовном салону Културног центра Новог Сада вечерас у 19 часова отвара се изложба керамичких скулптура истакнутог београдског керамичара Велимира Веље Вукићевића. Изложбу новијих радова овог уметника, који је у Новом Саду излагао још 1982. отвориће ликовна уметница Гордана Каљаловић.
Култура / Наслови Језикоманија: Хајдмо читат
Упалите ТВ, укључите радио (што онај транзистор на прозору кухиње, што радио у аутомобилу) чујете музику. Да ли неко од вас (а да је старији од 25) познаје називе праваца у музици? Тешко. Осим оних описних... дерање, урликање, завијање...
Култура / Наслови Отворена изложба Сецесија у старом језгру Земуна
БЕОГРАД: Заменик  градоначелника Београда Андреја Младеновић отворио је у Завичајном музеју Земуна изложбу „Сецесија у старом језгру Земуна“ и том приликом најавио да ће у старом језгру Земуна бити обновљен велики број фасада. 
Култура / Наслови Италија опет тражи заплену осам слика из Народног музеја
БЕОГРАД: Виши суд у Београду поново је добио захтев за међународну правну помоћ од Основонг тужилаштва у Болоњи, којим се тражи привремена заплена осам уметничких слика изложених у Народном музеју у Београду, а које је Србија 1949. године добила од западних савезника на име ратне одштете. 
Култура / Наслови Језикоманија: Мис’им стваааарно!
Јутрос у аутобусу, у гужви, једна средњошколка стоји поред мене и прича с другарицом. У скоро свакој реченици је користила реч РАЗУМЕШ. На послу имамо колегу који реченицу не почиње без речи ЗНАЧИ...
Култура / Наслови Кустурица: Таблоиди су пуни Шекспирових заплета
ДРВЕНГРАД: Други Јесењи позоришни фестивал, под слоганом „Као да живимо у међувремену“ почео је у Дрвенграду извођењем прве представе у такмичарском програму, настале у продукцији Факултета драмских и филмских уметности Синергија.
Култура / Наслови За седам дана скоро 40.000 људи посетило МСУ
БЕОГРАД: За првих седам дана од отварања Музеј савремене уметности посетило је 39.854 посетилаца, што је, како наводе из руководства, премашило сва очекивања.
Култура / Наслови Изложба на тему миграција вечерас у МСУВ
НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине, партнера Фондације „Нови Сад 2021” у реализацији програма резиденција за уметнике, вечерас у 19 часова биће отворена међународна изложба на тему миграција.
Култура / Наслови Завод за културу Војводине огранизује серијал концерата у Новом Саду
Завод за културу Војводине вечерас отвара серијал концерата камерне музике за који је био расписан јавни позив у септембру. У 19.30 у Галерији ЗКВ (Војводе Путника 2) наступиће хармоникаш из Крагујевца Владимир Благојевић, са репертоаром нове српске савремене музике за хармонику.
Култура / Наслови Џеки на Ворхоловој сериграфији у Галерији Матице српске
У Галерији Матице српске посетиоци ће од данас до 29. октобра бити у прилици да виде сериграфију славног америчког уметника, највеће фигуре поп-арта, Ендија Ворхола “4hJackie” која је у власништву Музеја савремене уметности у Београду.
Култура / Наслови Цртежи Вишње Петровић у Поклон збирци Рајка Мамузића
У Галерији ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића вечерас у 19 часова биће отворена изложба цртежа на металу „Белешке о катастрофама“ новосадске уметице и профосорке Академије уметности Вишње Петровић.
Култура / Наслови Из штампе изашао нови број Поља: Зар је то човек
Из издавачке радионице Културног центра Новог Сада изашао је нови, 506. број часописа за књижевност и теорију „Поља”.
EUR/RSD 119.3689
Најновије вести