Култура - Наслови

Култура / Наслови Језикоманија: У Црвенки или Црвенци?
НОВИ САД: Настављамо причу о сибиларизацији. Наш верни читалац из Црвенке би желео да разјаснимо, већ једном, правила о сибиларизацији код властитих имена.
Култура / Наслови Слово о чувеној Шербановој слици „Рација”: Сценографија злочина
НОВИ САД: Годишњице и јубилеји помажу да боље разумемо време које је прошло а често освртање ка прошлости слично је тумарању мрачним ходницима у неиспитаном лавиринту који нас сваким кораком упућује на несагледиво мноштво избора.
Култура / Наслови „Великанке српске културе“ у Дому Јеврема Грујића у Београду
БЕОГРАД: У Дому Јеврема Грујића у Београду, у Светогорској 17 у Београду, данас је отворена изложба „Великанке српске културе“ на којој ће бити представљене славне жене наше историје које су својим делима, храброшћу и доприносом српској култури, али и целокупној српској историји, утицале на развој српске мисли и друштва уопште.
Култура / Наслови Изложба нових чланова СУЛУВ-а од 24. јануара у Новом Саду
НОВИ САД: Изложба радова нових чланова Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) биће отворена од 24. јануара до 5. фебруара у Галерији СУЛУВ у Новом Саду.
Култура / Наслови Хрватска оптужила Србију да посеже за њеном културном баштином
ЗАГРЕБ: Хрватски институт за језик и језикословље (ИХЈЈ) оштро је критиковао званични Београда да, како тврде, присваја дубровачку књижевност и да законским решењима додатно, како тврде, учињен "агресиван корак" посезања за хрватском културном баштином.
Култура / Наслови Изложба " Seeing is Believing - звучна екологија" у Новом Саду
НОВИ САД: Самостална изложба "Seeing is Believing - звучна екологија" уметнице Адриен Ујхази биће премијерно отворена сутра увече у Централној галерији "Шок задруге" у Новом Саду у оквиру пројекта "На истом задатку (On the Same Assignment)", саопштили су организатори.
Култура / Наслови ЗР: Изложба Бранимира Карановића у Малом салону Народног музеја
ЗРЕЊАНИН: У Малом салону Народног музеја Зрењанин у 19 часова биће отворена изложба графика под називом „Фосилизација“ Бранимира Карановића. 
Култура / Наслови Изложба калиграфских радова у галерији Огранка САНУ
НОВИ САД: У галерији Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду (Пашићева 6) у 18 часова биће отворена колективна изложба калиграфских радова у оквиру Дана Захарија Орфелина посвећених овом истакнутом српском песнику, историчару, бакроресцу, барокном просветитељу, граверу и калиграфу.
Култура / Наслови Нови зборник Огранка САНУ: Историјска лексикографија српског језика
НОВИ САД: Огранак Српске академије наука и уметности у Новом Саду објавио је Историјску лексикографију српског језика, коју су уредиле академик Јасмина Грковић Мејџор, проф. др Исидора Бјелаковић и проф. др Марина Кулешевић.
Култура / Наслови Језикоманија: И Аустралци и Аустралијанци
Ових дана се у нашој редакцији повела расправа о томе како се називају становници Аустралије... Аустралци или Аустралијанци? Можда оба? Хајде да видимо шта кажу књиге.
Култура / Наслови Одржан Новогодишњи гала концерт Народног позоришта
БЕОГРАД: Традиционални Новогодишњи гала концерт Народног позоришта у Београду одржан је вечерас на Великој сцени овог театра, у режији Иване Драгутиновић Маричић и извођењу Оркестра, Хора Опере и Солиста Народног позоришта.
Култура / Наслови Гојковић: Нови Сад симболизује европски културни простор
НОВИ САД: Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је вечерас, на свечаности посвећеној ступању Новог Сада у статус Европске престонице културе у новосадском Српском народном позоришту, да је тај град одувек био средина која симболизује вредности на којима почива европски културни простор и место у коме мултикултуралност станује већ вековима.
Култура / Наслови Отворена изложба „Време и васељена“ у Студију М
Мултимедијална изложба „Време и васељена“, инспирисана једним од највећих српских научника Милутином Миланковићем, отворена је вечерас у Студију М у Новом Саду, у оквиру програма отварања Европске престонице културе.
Култура / Наслови Гојковић: Форум словенских култура показао виталност
НОВИ САД: Седница Управног одбора Форума словенских култура, који има за циљ очување и развијање културних вредности, традиције и садржаја које деле земље словенског говорног подручја, одржана је данас у Новом Саду, европској престоници културе 2022, саопштили су из Министарства културе и информисања.
Култура / Наслови Додељене награде Форума словенских култура
БЕОГРАД: Међународна организација Форум словенских култура доделила је вечерас у Југословенској кинотеци седму по реду награду "Жива" за најбољи музеј и културно-историјску целину словенских култура, као и посебна признања.
Култура / Наслови Владану Радовановићу Политикина награда за најбољу изложбу
„Политикина” награда за најбољу изложбу у 2021. припала је Владану Радовановићу за монументалну звучну лумино-кинетичку инсталацију „А галаксија около сија”, представљену у Хали 4 Београдског сајма у првој половини септембра.
Култура / Наслови Култура на удару короне: Одложен Кустендорф, отказане преставе...
БЕОГРАД: Пандемија ковид-19 на почетку 2022. године утицала је на отказивање или померање неколико културних манифестација, од позоришних представа до филмских фестивала и музичких догађаја као што су "Кустендорф" или гостовање опере "Тоска" из Румуније.
Култура / Наслови Србија домаћин конференције Форума словенских култура
БЕОГРАД: Србија је домаћин међународне конференције Форума словенских култура, у оквиру председавања овим Форумом који окупља државе словенских култура од 10. до 14. јануара, а у оквиру које ће бити организована и 7. додела награде Жива за најбољи музеј и културно-историјску целину словенских култура, саопштено је вечерас из Министарства културе и информисања.
Култура / Наслови Део мермерног украса с Партенона враћен са Сицилије у Атину
АТИНА: Део мермерног украса са Партенона враћен је у Атину из музеја на Сицилији, а званичници се надају да ће тај потез утицати на Британски музеј да врати античке скулптуре из најпознатијег античког обележја Грчке.
Култура / Наслови Изложба сликара Мирослава Нонина: Уметнички поглед на тврђаву
Атеље Нонин и Таверна „Сат“ заједно су представили јавности самосталну продајну изложбу уметничких објеката сликара Мирослава Нонина „Тврђава, Тврђава, Тврђава, Тврђава...“.
EUR/RSD 117.5844
Најновије вести