Култура - Наслови

Култура / Наслови РГЗ: Исправно поступљено у случају уписа права Позоришта Бошко Буха
БЕОГРАД: Поводом данашњих тврдњи у медијима у вези са измештањем позоришта "Бошко Буха", у којима се наводи да та установа не може да започне реконструкцију због грешке у катастру која још није исправљена, Републички геодетски завод (РГЗ) саопштава да грешке у катастру није било, као и да су све промене носиоца права извршене на основу достављених подобних исправа.
Култура / Наслови Од данас је Чачак српска престоница културе
Церемонијом отварања под називом „Све боје слободе”, Чачак ће вечерас званично постати прва Престоница културе Србије, и ту ће титулу носити до краја 2023. Отварање представља мултимедијални спектакл, који полази од идеје културе као слободе, идеје која симболизује оно најважније за дух и менталитет Чачка: смисао за различитости, уважавање традиционалног, отвореност за ново, а првенствено – бунт који неизбежно доводи до промене.
Култура / Наслови Колектив Бухе: Нећемо да се селимо, Манда је живот дао за ово позориште
БЕОГРАД: Позориште "Бошко Буха" не прихвата комплетно пресељење у зграду на Савском тргу, пошто то не задовољава потребе његовог функционисања, навели су су чланови те куће.
Култура / Наслови ЈУГ И СТРИП У ТЕОРИЈИ: Аналитички и духовито о „причама о сликама”
Стрип или „приче у сликама“ или 9. уметност или, по Вилу Ајзнеру, „секвенцијална уметност“, свима је, широм земаљског шара, знана појава.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА За понети или да понесем
Свако од нас је некада наручио кафу, сендвич, пицу, сок „за понети”, не размишљајући о исправности ове језичке конструкције. Она се одомаћила у нашем језику и свакодневно је срећемо у натписима угоститељских објеката...
Култура / Наслови Тпортал: Преминула списатељица Дубравка Угрешић
АМСРЕРДАМ: Позната хрватска списатељица Дубравка Угрешић, преминула је данас у Амстердаму у 73. години, у кругу пријатеља и породице, сазнаје културни клуб "Тпортал" из Загреба.
Култура / Наслови Милета Продановић, сликар и писац: Верујем да пишем питко, али не и плитко
Милета Продановић, писац и сликар, професор на Ликовној академији београдског Универзитета уметности, добитник низа домачих књижевних награда, превођен на дванаест језика, аутор великог броја самосталних и групних изложби, у последње је време више окренут ликовној и академској, него књижевној каријери.
Култура / Наслови Сахрањен књижевник Драгослав Михаиловић
БЕОГРАД: Књижевник Драгослав Михаиловић (1930-2023) сахрањен је данас у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, у присуству чланова породице, бројних пријатеља, познаника, сарадника и поштовалаца.
Култура / Наслови Министарство културе: Образован Савет за српски језик
БЕОГРАД: Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о образовању Савета за српски језик, чији је задатак да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма као матичног писма, саопштили су из Министарства културе.
Култура / Наслови Расписан конкурс за Укрштене уметничке резиденције из области стрипа у 2023.
БЕОГРАД: Француски институт у Србији, Град Панчево, Агенција КомуникАрт и Међународни центар за стрип и илустрацију (Ангулем, Француска) расписали су конкурс за Укрштене уметничке резиденције у области стрипа за 2023. годину, најавили су организатори.
Култура / Наслови Комеморација поводом смрти Танасија Узуновића 18. марта у НП
БЕОГРАД: Комеморација поводом смрти глумца Танасија Узуновића биће одржана у суботу, 18. марта у Народном позоришту, након чега ће драмски уметник бити сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, саопштено је из националног театра.
Култура / Наслови Радови Саве Халугина у галерији САНУ: Позив на одушевљеност
Изложба „Сава Халугин: Позив на одушевљеност”, која ће вечерас бити отворена у Галерији САНУ, приказаће целовитост његовог уметничког опуса.
Култура / Наслови Промоције и предавања у Галерији Матице српске
У уторак, 14. марта у 18.00 сати биће представљена књига о сликарству Мире Бртке.
Photo
Култура / Наслови Нова стална поставка у Музеју града на Петроварадинској тврђави
НОВИ САД: Петроварадинска тврђава једна је од најзначајнијих грађевина на току Дунава и незаобилазна туристичка тачка за оне који посете Нови Сад, као један од симбола града с богатом историјом. На Петроварадинској стени, на којој је тврђава саграђена, налази се и Музеј града Новог Сада који је крајем прошле године отворио сталну поставку „Тврђава“.
Култура / Наслови Појаве и нестанци Црвене куће
Аркадиј (1925-1991) и Борис (1933-2012) Стругацки спадају међу најбоље ауторе совјетске, односно руске фантастике 20. века; њихова слава својевремено је прескочила чак и фамозну хладноратовску „гвоздену завесу“.
Култура / Наслови Језикоманија: Манипулатор...или манипулант?
НОВИ САД: Манипулант или манипулатор? Када манипулишемо, ми догађаје приказујемо на такав начин да другу особу наводимо на поступке који служе нашој личној користи. Манипулацијом се успоставља контрола над другом особом, а све зарад задовољења неког нашег циља. А како зовемо особу која манипулише?
Култура / Наслови Благоју Баковићу награда "Мирослав Антић"
„Блуз гаравих сокака” овогодишњи је слоган песничке манифестације „Антићеви дани”, која ће 16. пут по реду бити одржана у Новом Саду, у организацији Културног центра Новог Сада, од 13. до 20. марта.
Култура / Наслови Каталин Ладик уручена награда Сава Шумановић у оквиру изложбе Арт експо
НОВИ САД: Каталин Ладик, уметници, перформерки, песникињи, глумици, једној од најпрепознатљивијих личности новосадске концептуалне сцене, је на Новосадском сајму у оквиру Изложбе уметности „Арт експо” уручена Награда за ликовно стваралаштво "Сава Шумановић".
Култура / Наслови Дански научници открили рунски запис о богу Одину из 5. века
КОПЕНХАГЕН: Дански научници саопштили су данас да су идентификовали најстарији познати натпис који се односи на нордијског бога Одина, на делу златног диска ископаног у западној Данској 2020.
Video
Култура / Наслови Преминуо новосадски фотограф Јан Вало 
НОВИ САД: Са тугом и болом фотографска заједница опрашта се од  драгог пријатеља и уваженог колеге Јана, објавила је на својој страници Фото асоцијација Војводине.
EUR/RSD 117.3161
Најновије вести