Зоран Костић Цане: Рокенрол је прича о освајању слободе

БЕОГРАД: Чувени рок бенд “Партибрејкерс” прославиће 40 рођендан, концертом 22. септембра у Атријуму Београдског сајма, а фронтмен састава Зоран Костић Цане специјално за Тањуг каже да је и данас рокенрол заправо прича о освајању слободе.
cane FICA
Фото: Дневник (Филип Бакић)/Зоран Костић Цане

“Због читаве ситуације у којој се налазимо која је таква каква јесте, веома отежавајућа, то је само нека цифра која означава нешто. Људи славе, драго им је, и ми наравно славимо, али не много помпезно да истичемо 40 година каријере”, казао је он пред велики концерт у Београду.

Како је признао, када су почињали, нису ни сањали да ће све оволико трајати, јер је то требало да буде само пролазна авантура.

"Онда смо ипак схватили да је бина наша судбина, и да не може то тако “хоћеш-нећеш”, већ по систему “ухватио си се у коло и сад играј. Ти не одабираш, већ тебе одабира музика, носи те са собом и води те све време, то је животни позив: живиш за њега, живиш од њега”, сматра Зоран Костић Цане.

Певач антологијског рок састава навео је да данас они могу да живе од рокенрола, али да не зна да ли то исто успевају и млади људи, јер не могу сви вероватно то да постигну.

"Зависи колико буду упорни и истрају у свему томе, живеће од музике. Све је боље од неке канцеларије или “стрејт шеме”, рекао је Цане и подсетио на своју недавну изјаву да је боље бити рокер него службеник новог светског поретка.

“Много тога рокер може, а тај службеник не може. Ево, рокер пре свега може да буде слободан човек, да га идеал слободе води. Службеник само може да се додворава свом газди, да шени пред њим и да га вешто лаже. Рокенрол је ипак нека прича о освајању слободе”, сматра Цане.

После разних соло концерата у Београду као што је у Хали спортова на Новом Београду 2019. или нешто раније увек распродати наступи у Дому омладине, или на стадиону Ташмајдан 2021, сада ће први пут у каријери свирати у Атријуму Београдског сајма који представља велики паркинг простор.

На том месту су већ свирали недавно други бендови као панк рок атракција “Гоблини” или хард рок састав “Мортал Комбат”, тако да је то сада постао нови концертни простор у Београду.

“Очекујемо пуно људи, имаћемо добар разглас и светло, на турнеји смо, и нафурани смо”, поручује музичар у свом маниру.

Када су славили 15 година постојања 2007. на концерту код Куле Небојша у Доњем граду Калемегдана, најављена је киша, а Цане истиче да су сада гледали прогнозу за 22. септембар и да не би требало да буде никаквих падавина.

“Шта да радимо, дешава се, то је виша сила ником мила. Концерта ће бити и ако мало падне киша, јер не смемо се угасити”, каже Цане.

Последњи концерт у Београду имали су у септембру 2021. на стадиону Ташмајдан и Цане воли често да каже “Таш је наш”.

На овом атрактивном простору су направили тријумф и 2016. године.

"На турнеји смо од 23. маја, први део је трајао до 6. августа, што је заиста права турнеја, сваке недеље барем две свирке, за последња четири дана успели смо да пређемо 1.500 километара. Бли смо у Загребу, на Палама и на Палићу”, каже Цане.

Тако су увелико стигли и до региона где су пријатно дочекани.

“Загреб је наш град, од 1983. године смо тамо где је публика која нас воли и једе нам из руке. На Палама такође било јако лепо, и у Суботици, тачније у једном Атријуму на Палићу смо свирали. Било је изузетно, сви су на ногама, певају са нама, право лудило. Ми смо свашта видели кроз каријеру, али смо са ођеком публике на Палићу стварно били изненађени, заиста смо их дигли на ноге”, описао је Цане.

Он се осврнуо на увек актуелну тему о дигиталном свету и за себе каже да није у том “гасу” да га занимају друштвене мреже, мада се понекад појаве неки лажни профили на Фејсбуку са којим Цане нема никакве везе.

“Имам стару “ноџу” (мобилни телефон Нокиа, прим. аут.), не идем за трендовима, новим моделима, а батерија траје од једног до другог пуњења, као и наш живот. Некад си празан, па се напуниш добром енергијом, или осмехом у прозу која је плата за рану, што да не?”, поетски је исказао свој став.

Први концерт у Дадову имали су 4. октобра 1982. године и Цане сматра да се од тада до сада све променило да би остало на крају исто.

“Ми смо расли, на том првом концерту сам имао 18 година, а сада ћу напунити 58. И даље те занимају исте ствари, тај један позив који ће променити свет...Неке песме сам писао као клинац, а те неке ствари и даље стоје, то је несвесна потрага за вертикалом”, приметио је Костић.

Он је искатао да је увек био на страни слабијег и оних експлоатисаних, као и да је био и остао аутсајдер.

“Дакле, човек који стоји са стране, и сведок је времена у коме живи, то је аутсајдер. Партибрејкер је онај човек који се залаже за истину, и приповеда причу која није примљена како треба. Борац за свеж ваздух, борац за истину, слободно мишљење. Истина је оно што јесте, а лаж оно што није. Сада можда то звучи као топла вода, мада данас људи не желе да чују истину, вређа их, јер је нису достојни, “кратки” су за њу или им се то само тако чини’‘, навео је рок уметник, текстописац, вокал.

Фронтмен “Партибрејкерса” каже да је рокенрол та музика која даје динамику, виталност, која диже после сваког пада.

Тако им се десило да стигну преморени на неку свирку у други град, али када се попну на бину и добију од публике сјајну реакцију, умор им ођедном нестане.

“Заврши се концерт, више ти се не спава, ниси уморан, задовољан си јер си некоме дао нешто, што си победио своју слабост. Данас ко одудара, тај заудара у овој средини где се глупостима аплаудира. Проблем је у томе што неће људи да се разликују, већ желе да буду политички коректни. А велико је питање да ли су због тога срећни”, рекао је у свом стилу Цане.

Рокер је приметио да данас многи говоре “свеједно”, а та “свеједност” по њему доводи понекад до равнодушности која нас води до апатије, анемије живота, у увенуће.

У једном периоду пре пандемије говорило се о могућем распаду бенда, али након мање паузе, ипак су се вратили да раде пуном паром и освајају на соло концертима или фестивалима као Беер фест, Еxит, “Wинд Роцк фест” (Вршац) и друге манифестације по целој Србији и региону.

“Није нас корона омела у стварању нових песама. Имао сам свој други бенд “Шкртице”, као и сарадње са друговима из група - “Ритам нереда”, “Поинт Бланк”, “Артан Лили”. Ми као бенд “Партибрејкерс” нисмо никада били у првом дељењу, ми смо као 13. прасе, вероватно многи се питају - Ма ко су ови?”, оценио је Зоран Костић и додао да српски бендови данас објављују за хрватске дискографске куће, јер “ови домаћи нису спремни”.

На концертима Цанета и екипе коју чине и гитариста/текстописац Небојша Антонијевић Антон, својевремено су били Џони Деп, Џим Џармуш, Емир Кустурица.

"Сматрам да сам веома једноставан извођач - рефрен, строфа, соло, рефрен, излазимо на бис и то је то.За све концерте бенда договарамо се са човеком који годинама ради са нама, али у принципу ко год може нешто да уради око организације свирки, добродошао је”, открио је музичар.

Све што раде “Брејкерси” то је без спонзора, и труде се да улазница буде доступна нашој публици.

Група “Супернаут” и Ðиле Марковић ће свирати као предгрупа, а сет листа је увек иста, јер ‘‘Брејкерси’‘ свирају углавном исте ствари, према речима Цанета

О разлозима за пресељење из Београда у Зрењанин, рок музичар каже да је осетио у тадашњем тренутку да више нема довољно места за њега у престоници, а и супруга му је из овог војвођанског града, и још је на више нивоа осетио предности живота у мањим местима и градовима.

"Тамо је сасвим другачија средина, мање фрустрација, мање људи и гужве. Имам своје језеро - Пескара, на 10 минута од куће, гледам како се тамо митаре лабудови. Увек смо тамо моји пријатељи и ја. Уживамо, долазимо 1. јануара да наздравимо следећој години која ће нам преко Пескаре донети много задовољства. Лепо је кад негде можеш да се купаш пет месеци и кад ти лете лабудови изнад главе, гледаш како природа мења свој лик”, додао је Костић.

Онда је додао да човек покушава да мења свој лик, али му то не успева, јер из њега углавном увек изађе једно те исто.

"Волео би да су људски односи данас другачији, да има више толеранције, љубави, стрпљења. Оно што нисам волео млад, не волим ни сад, али сад више нико није млад”, додаје Цане.

Костић је сигуран да је млађим генерацијама данас веома тешко и каже да често размишља на ту тему.

“Одвратан свет смо им оставили, ужасне односе, велики смо кривци за све то што им се дешава. Они су добри и супер су бића док не почну да личе на нас”, навео је

Поносно је Костић истакао да им је турнеја веома успешна, јер је публика изванредна свуда где су били, скаче на концертима, пева са њима углас све песме, и њему лично прија када му тако “једу из руке”.

Опет, сматра да је и разлог томе допринела корона, јер су људи постали због овог вируса депримирани, тако да су сада веома жељни музике, садржаја, културних активности, вапе за тим да им се нешто деси.

На самом крају запитао се Цане много тога, кроз тумачење да “идеја спасења све нас мења”, те онда - “Шта ће бити са нама када више не буде нас?”.

“На концерту 22. септембра нека сви уживају, да дођу са својом екипом, да момци упознају неке девојчице, а оне да упознају неке фрајере, што да не?”, поручио је Зоран Костић Цане.

 

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести