Последње откривено дело Бетовена у Коларцу

БЕОГРАД: Београдска филхармонија изводи ексклузиван програм заједно са диригентом Маркусом Бошом и суперстаром на виолончелу, Кијаном Солтанијем, и то на два концерта 12. и 13. марта у Коларцу.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

На програму су дела Бетовена и Шумана, а наступ у петак је традиционално посвећен успомени на Зорана Ђинђића.

Како најављују организатори, програм отвара "музичка екстраваганција" - недовршено Бетовеново дело "Магбет" увертира, реконструисана на основу компјутерског програма.

Изведена је у САД 2001. године на основу сачуваних скица и његово је последње откривено дело.

Публика ће моћи да процени колико ово дело припада Бетовену, а колико је производ реконструкције.

У години када цео свет обележава Бетовенов јубилеј, сматрам сјајним потезом што Београдска филхармонија истражује његова недовршена дела и тако понуди могуће одговоре. Оркестар је радознао, борбен када је музика у питању, уживам у заједничком раду и њиховој отворености, рекао је диригент Бош.

Виолончелиста Кијан Солтани, од звезде у успону и дебија у Златној сали бечког Музикферајна, постао је један од најупечатљивијих музичара млађе генерације.

Наступа с најбољим оркестрима света, а након Београдске, наредни концерт има с чувеном лосанђелеском филхармонијом.
Извешће Шуманов Концерт, дело чији успех аутор није доживео, а данас је једно од најпопуларнијих у литератури за виолончело.

На програму су још и Бетовенова симфонија бр. 2 и Шуманова Увертира, Скерцо и Финале.

Улазнице за наступ у четвртак су у продаји, а сто карата за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта у петак, односно од 19 часова на благајни Коларца.

EUR/RSD 117.5990
Најновије вести