КЦВ Милош Црњански обележава дан поезије

У Културном центру Војводине „Милош Црњански” биће отворена изложба „Васко Попа – Далеко у нама”, у издању Библиотеке града Београда и представљен зборник „Сазвежђа Васка Попе”, проф. др Михајла Пантића у уторак, 21. марта, са почетком у 12 часова.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

У програму ће учествовати:

  • мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”;
  • Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда;
  • Бојан Кундачина, уредник изложбе;
  • Марјан Маринковић, уредник изложбе;
  • проф. др Михајло Пантић, приређивач зборника;
  • Соња Дамјановић, првакиња Драме Српског нарoдног позоришта.

Изложба визуелно приступа делу Васка Попе на иновативан начин. Чине је 23 паноа великог формата, превасходно кружног облика, који асоцирају на чувене Попине симболичне кругове. На паноима су приказани одломци из најзначајнијих текстова посвећених Попином стваралаштву, одабране Попине песме које осликавају његову поетику, фотографије, цртежи, рукописи и друга грађа. Захваљујући Архиву САНУ у ком се налази заоставштина Васка Попе у изложбу су укључени и архивски материјали који до сада нису били доступни широј јавности. Изложбу прати обиман каталог.

Зборник „Сазвежђе Васка Попе” је, у оквиру реномиране едиције „Врхови”, приредио наш угледни писац, уредник и универзитетски професор Михајло Пантић. Књига садржи Попине аутопоетичке прилоге и одабране стихове, као и текстове реномираних стваралаца који говоре о песниковом односу са најзначајнијим писцима и интелектуалцима његовог доба и даје аутентичан приказ Васка Попе у друштвеном и историјском контексту у ком је стварао. Међу ауторима текстова налазе се: Чарлс Симић, Предраг Палавестра, Мухарем Первић, Жарко Рошуљ, Миодраг Поповић, Јовица Аћин, Борислав Радовић, Александар Петров, Михајло Пантић… На крају зборника приређен је албум фотографија из значајних момената песниковог живота.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести