Нацисти покорили Европу на дрогама

БЕОГРАД: Шта су узимали војници немачког Рајха као допинг, колико је Хитлер зависио од личног лекара, коју улогу је имао Хитлеров лични јунак у успону Трећег Рајха, само су нека од питања о којима су у Битеф театру разговарали филозоф Срећко Хорват и хваљени немачки писац Норман Олер, аутор светски популарне књиге "Blitzed: Drugs in Nazi Germany".
adolf hitler
Фото: Tanjug/AP

Након врло успешног Филозофског театра с позоришним редитељем Оливером Фрљићем на прошлогодишњем БИТЕФ-у, нови Филозофски театар у госте је довео Олера, аутора светског бестселера о Трећем рајху и наркотицима.

Хорват је на почетку разговора казао да Олерова књига није роман, иако сама тема звучи не само као публицистичка већ, како каже, подсећа на научну фантастику.

Олерова књига је изазвла велико интересовање у свету и преведена је на 31 језик, али још не и на српски.

Током детаљног дугогодишњег истраживања, Олер је сакупио материјал који повезује нацизам и употребу наркотика у једном изузетно "прописаном" и "чистом" друштвеном систему.

Немачки писац је казао да је први пут у Београду и да му се јако свиђа његова непретенциозност.

"Београд је као Берлин пре него што је постао град робе и капитала. Лепо вам је овде", казао је Олер.

Према његовим речима, нацисти су користили дрогу у великој количини, а та је тема до пре неколико година била апсолутни табу у немачком друштву.

"Нема Немца који би на било који начин повезао нацизам и наркотике. Врло важан аспект нацистичке идеологије било је инсистирање на култу здравља. Нацисти су желели да се представе као чистунци - чисте крви, чак су 1933. године донели закон о забрани наркотика у тада још Вајмарској републици", казао је Олер и додао да су нацисти разбили широко распрострањену употребу морфијума после Првог светског рата.

"Хитлер је био вегетаријанац, противник алкохола. Чак је и поздрав ''хеил'', осим "живео" значио и "здрав". Дакле "Здрав Хитлер" био је оличење нацистичке чистоће. Познаник једног од мојих пријатеља који је куповао стари намештај 2010. године, нашао је креденац пун ''первитина'', који је у доба нацизма био регуларни лек. Једини састав тог лека била је синтетичка дрога метамфетамин", казао је Олер.

Навео је да је потом почео да истражује употребу наркотика у нацизму и то истраживање га је довело до сазнања да су "различити нацистички блицкригови", брзе победе по Европи били могући јер су војници масовно користили метамфетамин.

Према његовим речима, у заједничком истраживању с једним немачким историчарем наишао је на податак да је млади немачки хемичар у 19. веку успео да издвоји морфијум из мака.

"Касније су његове колеге пронашле хероин и аспирин, па се хероин једно време у Немачкој препоручивао као лек који успављује децу. Било је популаран међу родитељима тог доба", клаже Олер и истиче да су дроге биле забрањене у нацистичкој Немачкој све до 1936. године када се одржавала Олимпијада у Берлину.

"Тада су фармацеутске компаније проузвеле ''первитин'' који је држао главу бистром и омогућавао људима да више времена проведу без сна. Слоган тог доба био је ''Немачка, пробуди се''", казао је Олер.

Како наводи, "перветин" је био лек тренутка.

"Домаћице су га узимале да би брже чистиле кућу и Немачка је била спремна за рат. Један професор који је радио на отклањању умора код немачких војника, препоручивао је ''перветин'' као средство за стимуланс пре напада на Пољску и Аустрију. Објашњено је војницима да могу да буду будни још осам сати након узимања лека. Наручено је 35 милиона тих таблета пре напада на Француску. Три дана и ноћи су Немци напредовали кроз Француску без икаквог одмора. Прешли су планински венац као да су се кретали по асфалтираној плочи", казао је Олер и додао да је то било прво хемијско оружије коју су Немци користили.

За њега нема дилеме да је Хитлеров лекар Теодор Морел свакога дана убризгавао витамине у вођу Трећег Рајха.

"Био је то авангардни начин допинговања. Од 1936. да све до 1945 године, према сведочењима Морела, Хитлер је примао свакога дана једну или две инјекције. То су хиљаде и хиљаде инјекција. Од 1941. године Морел је комбиновао различите опијате с витаминима и стереоидима... Било је ту спида, кокаина... Било је запањујуће шта је све користио пред крај 1944. године", казао је Орел.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести