Мировић: Покрајина финансира сабрана дела Екмечића, Крестића и Медаковића

Председник Покрајинске владе Игор Мировић објавио је да су из штампе изашла сабрана дела академика – Милорада Екмечића и Василија Крестића – у издању Православне речи из Новог Сада, чије је објављивање финансирала Покрајинска влада преко Архива Војводине.
knjige
Фото: pixabay.com

У наредним месецима, како је најавио председник Мировић, уз подршку Покрајинске владе биће објављена и сабрана дела академика Дејана Медаковића, у издању новосадског Прометеја.

„Та три велика издавачка подухвата веома су значајна за нашу културу и науку. Сабрана дела академика Крестића, у 15 књига, изузетно су важна и за савремено разумевање и дубље читање односа у овом делу Европе, док захваљујући историографској грађи академика Екмечића, коју нам је оставио у наслеђе, кроз 15 томова можемо сазнати како предвидети наш национални пут“, навео је председник Мировић.

Академик, историчар Милорад Екмечић аутор је десетак књига, опсежних, синтетичких историографских студија као што су „Стварање Југославије 1790–1918“, „Ратни циљеви Србије“ и историјска синтеза „Између клања и орања. Историја Срба у новом веку (1492–1992)“, а објавио је и више од три стотине научних радова.

Академик, историчар и потпредседник Српске академије наука и уметности Василије Крестић и даље ствара и објављује. Бави се националном историјом новог века, а посебно историјом Срба у Хрватској и Угарској у 19. и 20. веку, историјом српско-хрватских односа, југословенства, историјом српске штампе. Из његовог богатог опуса издавају се дела „Историја Срба у Хрватској и Славонији“, „Српско-хрватски односи и југословенска идеја“, „Историја српске штампе у Угарској“.

Дејан Медаковић – академик, историчар уметности, песник и књижевник, некадашњи председник Српске академије наука и уметности – оставио је дубок траг у српској науци и култури. Међу његовим најпознатијим делима су „Ефемерис“, „Срби у Бечу“, „Путеви српског барока“.

 

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести