Кочићево перо додељено Милошу Латиновићу

БАЊА ЛУКА: Књижевна награда "Кочићево перо" за пролеће и лето 2022. године додељена је књижевнику Милошу Латиновићу за књигу "Етапе ноћи" издавачке куће "Вулкан" из Београда, саопштили су данас организатори.
knjige
Фото: pixabay.com

Жири у саставу књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић донео је једногласну одлуку да додели Латиновићу "Кочићево перо" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти мисли и речи Петра Кочића (1877-1916).

Роман "Етапе ноћи“ фокусиран је на Банат и његову историју у широком временском опсегу од скоро пет векова, од предводника сељачке буне против мађарских земљодржаца и властеле Ђерђа Доже до деведесетих година прошлог века.

"Писац нам проповеда о различитим догађајима, историјским и фиктивним личностима које учествују у различитим етапама бурне и неретко сасвим егзотичне историје Баната, који је парадигма Европе, у којем се смењују различите управе, царства, владари и војсковође, хајдуци и проналазачи", истакао је Весковић.

Према његовим речима, "сви они путују кроз време, од сумрака до свитања, кроз седам етапа халуцинација, трагајући за сопственим идентитетом, трпећи неправде и сањајући слободу, у вечној потрази за смислом постојања и љубављу".

"Преплитање локалне у светске историје, које је заправо парабола која одговара данима који су нама додељени, управо је мотив за шире сагледавање у смислу романа ''Етапе ноћи'' као ђела које са великим занимањем јесте тумачено и превођено и у другим срединама, које имају сличну историју и рецидиве претходних времена", истакао је Весковић.

Како је најављено, награда "Кочићево перо" коју дођељује "Задужбина Петар Кочић Бања Лука - Београд" биће свечано уручена 16. септембра (12:00) у Вуковој задужбини у Београду.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести