Изложба италијанске ауторке о Србима у Великој Хочи на КиМ

БЕОГРАД: Део изложбе фотографија ''''Просветли таму'''' настале у оквиру солидарно-културног пројекта италијанског удружења "Амици ди Децани" (''''Пријатељи Дечана'''') о Србима у Великој Хочи на Косову и Метохији приказан је вечерас у Етнографском музеју.
1
Фото: Tanjug

Изложба "Просветли таму" са укупно 91 фотографије Срба и Велике Хоче осветљава људску природу у патњи и страдању, али и борбу за голи опстанак и очување националног идентитета на Косову и Метохији.

Фотографије су настале у лето 2016.године у летњем кампу ''''Игра Хоча'''' које удружење ''''Амици ди Дечани'''' организује већ пет година.

Изабраних 12 портрета са изложбе, чији су аутори уметнички фотограф Федерика Троизи и композитор Ђовани Линдо Ферети, представљају снажан и упечатљив приказ ''''енклаве трећег миленијума на балканској ветрометини Европе''''.

Уметница Федерика Троизи назвала је учествовање у пројекту искуством које ју је, како каже, приближило самој себи.

''''Желела сам да се приближим стварности коју не познајем и оклоностима које су много другачије и теже од живота у Италији. Хтела сам да исто омогућим и свом десетогодишњем сину којег сам повела у Велику Хочу да види нешто друго'''', казала је Троизи.

Изложбу о Србима у Великој Хочи током прошле године видело је неколико хиљада посетилаца у седам градова Италије. 

Кустоскиња изложбе Јасмина Андоновић каже да су посетиоци у Италији врло емотивно реаговали на портрете из енклаве.

''''То је потврда да је Федерикина идеја успела. Она је са емоцијама пришла свим тим људима, а оно што су они њој ''''позајмили'''' вратило се кроз реакцију публике у Италији која је имала снажне доживљаје на изложби'''', рекла је Андоновић.

Део поставке ''''Просветли таму'''' посетиоци могу да виде до 14.јануара у Етнографском музеју, а планиранио је да се са причом о Србима у Великој Хочи ове године упознају и Новосађани.

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести