Излог књига: Снага цинобер црвене...

Када се, без обзира на контекст, употреби реч “цинобер”, већина ће знати да је то она позната црвена боја која асоцира на љубав, страст или крв. Неки ће се сетити најсјајнијих примера њене славе

у историји сликарства, а Срба Игњатовић  своју најновију песничку колекцију назвао је баш тако - „Цинобер”.Ова књига и њен аутор добили су награду “Ђурин шешир” за прошлу годину, коју додељују Кућа Ђуре Јакшића и Фондација “Солидарност Србије”.

Срба Игњатовић је, како кажу, полифони књижевник, а то значи - пођеднако успешан песник, књижевни критичар, прозаиста. Та књижевна обавештеност и посвећеност види се у његовим стиховима: језик класичан, готово старински, теме модерне, а поглед ангажован и строг.

Домановићевски, како закључује рецензент Душан Стојковић. Зашто би сви морали да воле Марину Абрамовић, индиректно се пита  песник и кроз стихове се враћа до својих песничких узора. Заправо већ од  реченице “Коме ја ово пишем?” из Црњансковог „Дневника о Чарнојевићу”, која је мото Игњатовићевог „Цинобера”.

...Мало слова, много значења

Најновија песничка књига Недељка Терзића  “Глад и глеђ” (AM Graphic” Лаћарак, 2015) још мирише на штампарску боју, ако се тако може рећи. Аутор тврди да се ова колекција од преко осамдесет песама тематски и стилски надовезује на след претходно објављених књига “Траг на трагу” (2013), “Хук и мук” (2008) и “Збор и збег” (2006). Оно што је ново, јесу наслови песама: сви до једног су једносложне речи од само три слова. Аба, Буђ, Лес, Крф, Руј, Реч, Бес,  Кос, Јаз, Пут, Они, Дах, Рој, Шах...

У свему томе је и можда моја порука да се са мало речи или само мало написаних слова у једној речи, у нашем танано нијансираном и пластичном језику и говору може много рећи -  објашњава Терзић.

Наслови јесу кратки, али Терзићеве песме најчешће нису. Тематско-емотивни кругови његове поезије склапају се између прошлости и садашњости, између Истока и Запада, између узвишености и вулгарности (“сад ти је псовање запршка после сваке изговорене реченице”). Наслов збирке “Глад и глеђ” одговара садржају, али би  једносложна реч-наслов неке од песама,  још боље пристајала.

Р. Лотина
 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести