Еђшег место сусрета 20 признатих писаца

Добитници НИН-ове награде, Слободан Тишма и Александар Гаталица, као и новосадски аутор прозе и поезије Ласло Блашковић, а затим и књижевник, критичар и уредник Фрања Петриновић, младе наде домаће књижевности Маша Сеничић и Андреа Попов Милетић, али и европски признати, вишенаграђивани Дејан Тиаго Станковић, Исабел Вери, Лоран Сексик, Барби Марковић, Вероника Мурек само су неки од књижевника због којих ће Нови Сад у наредних седам дана бити синоним за европски центар књижевности.
1
Фото: NS2021

Културне станице Свилара, Еђшег, Караван угостиће 20 признатих страних писаца, готово 70 домаћих писаца, преко 30 музичара и тако зауставити Нови Сад на моменат јер је време за књигу. 

Трећа недеља Калеидоскопа културе, од 19. до 25. септембра, посвећена је представљању разноликости домаће књижевне сцене, повезивању домаћих и европских аутора, откривању нових места и нових формата за књижевне догађаје, децентрализацији културе као и развоју публике.

Овога пута, због мера донетих услед коронавируса, књижевне догађаје публика ће моћи да прати и онлајн, путем сајта Калеидоскопа културе, као и Јутјуб канала НовиСад2021. 

Недељно јутро 20. септембра од 9 сати, публика ће провести уз несвакидашњи спој музике и књижевности, у разговору једног од најзначајнијих савремених писаца Александра Гаталице и професора Академије уметности, виолончелисте Марка Милетића, којим ће модерирати др Владимир Гвозден, професор на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета. Посетиоци Најлон пијаце ће на лицу места моћи да прате овај разговор кроз пренос уживо из студија, док ће догађај бити доступан и онлајн, путем Фејбук странице Калеидоскопа културе као и Јутјуб канала НовиСад2021.

Ноћ када писци разговарају са публиком, у алтернативним градским просторима широм Европе ове године по први пут дешава се у Новом Саду, и то у алтернативној форми. У суботу, 19. септембра од 18 часова па до 23 сата деветоро локалних аутора представиће уживо деветоро европских. 

Разговоре са Лораном Сексиком (модераторка Соња А. Филиповић), Вероником Мурек (модераторка Мила Гавриловић), Изабел Вери (модераторка Соња Веселиновић), Дејаном Тиагом Станковићем (модератор Владимир Гвозден), Јасминком Петровић (модераторка Јелена Николић), Барби Марковић (модераторка Андреа Попов Милетић), Моником Компањиковом (модераторка Зденка Валент-Белић), Гораном Војновићем (модератор Милош Јоцић), Свеном Петерсом (модератор Алексеј Кишјухас), публика ће пратити онлајн. У оквиру представљања аутора публика ће моћи да чује и одломке из њихових дела које ће прочитати глумци новосадског Позоришта младих Кристина Савков и Данило Миловановић. Ноћ књижевности, публика ће моћи да прати онлајн, путем сајта Калеидоскопа културе, као и Јутјуб канала НовиСад2021. 

У основи догађаја Ноћ књижевности је представљање књижевних дела писаца који живе и стварају у земљама уčесницама фестивала, а која су објављена и дистрибуирана у Србији на српском језику. Ноћ књижевности одржава се у координацији Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и новосадског огранка Француског института уз подршку кластера ЕУНИЦ Србија и ЕУ инфо поинт, а партнери су Амбасаде Словеније, Словачке, Пољске, Шведске, Португалије, Белгије, Холандије, Аустријски културни форум, Француски институт и Wаллоние-Бруxеллес Интернатионал.

У уторак 22. септембра у 19 часова плато испред „књижаре која свира”, Булевар Боокс-а биће препуштен феноменалним младим песникињама Радмили Петровић и Маши Сеничић. Такође, У оквиру програма „Књишке вечери Милана Мумина“, уз читање поезије на енглеском и српском, свирку и разговор са Златом Микљом, 24. септембра у 20 сати публика ће се боље упознати са књигама поезије „Тхе Нот-Но Сонгс” и „Фанатик”.

У оквиру серије књижевних разговора, Око(м) књиге, у среду, 23. септембра у 20 сати у Културној станици Еђшег, публици ће се представити Ален Бешић, књижевни критичар, песник, преводилац, уредник. Са Аленом Бешићем разговараће Катарина Костић, уредница овог програма. 

Пројекат „Нови Сад у савременој књижевности“ конципиран је у форми заједничке књижевне вечери неколико генерација новосадских писаца који су у својим делима тематизовали сам град, и биће одржан у петак, 25. септембра у 19 сати у Културној станици Свилара. На књиженој вечери говориће Слободан Тишма, Милан Трипковић, Маријана Чанак, Андреа Попов Милетић, Фрања Петриновић и Ласло Блашковић. Уз модерацију Владиславе Гордић Петковић, учесници ће читати делове својих текстова и разговарати о сличностима и разликама у доживљају града у њима. Програм ће бити доступан и онлајн.

Калеидоскопу културе се у недељи књижевности придружује и Међународни новосадски књижевни фестивал од 21. до 25. септембра који ће окупити више од 30 писаца из Србије, 10 страних писаца и 30 музичара.

Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, да би крајем лета представио просторе и програме широм града промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број посетилаца на догађајима, што је тренутно 500 људи и у затвореном и на отвореном простору.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести