ЖЕНА ЗАВАРИВАЧ Драгана заварила предрасуде у Шинвозу

ЗРЕЊАНИН: Драгана Свитлица једина је жена заваривач у зрењанинском предузећу за ремонт шинских возила „Шинвоз“, али би ускоро могла да добије колегиницу.
д
Фото: Приватна архива

Јер, на обуци је још једна млада жена, па ако и она успе да савлада тајне заваривања, придружиће се Драгани на варилачкој позицији. До тада, Драгана ће бити у друштву само мушких колега, јер се заваривање шаблонски сврстава у мушке послове. Јунакиња наше приче није марила за те предрасуде.

- Одувек ме је интересовало све што се ради алатима, као што су бушилица и брусилица. Тата ми је машински техничар и мислим да сам основе овог заната стекла већ у кући – прича Драгана.

Ипак, она се није у старту школовала за заваривача. Завршила је Хемијску школу, смер за заштиту животне средине. Није, каже, успела да се запосли у својој струци, па се није ни двоумила кад је чула да „Шинвоз“ тражи завариваче. Прошла је двомесечну обуку у школи и у погону, те добила атест.

- У почетку је свима било чудно, али су ме колеге брзо прихватиле и помогле ми да се снађем у обављању задатака. Заваривање није тежак посао, или бар није тежак мени. Веома је важно да имате мирну главу и мирну руку. А најважније је да будете потпуно концентрисани на оно што радите. Своје проблеме морате заборавити, кад улазите у погон. И мени се догодило да мислим на нешто друго и чим нисам фокусирана, деси се грешка – објашњава ова млада радница.

Фото: Приватна архива

Она напомиње да веома воли свој посао и будућност види у даљем усавршавању у заваривању.

- Овај посао ми иде од руке, лепо ми је у погону, и могу да мењам себе само на боље – додаје Драгана Свитлица, која на крају разговора ставља заштитну маску и наставља да вари, баш тамо где је стала, пре него што смо пожелели да чујемо њену несвакидашњу причу.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести