Завршен конкурс Сомборског књижевног фестивала

СОМБОР: Сомборски књижевни фестивал и овдашња Градска библиотека „Карло Бијелицки“ још у новембру прошле године су расписали конкурс за другу књигу аутора до 35 година, на који су према пропозицијама рукописи слати под шифром, а ових дана је обелодањено и име лауреата којем ће организатори Сомборског књижевног фестивала награђени рукопис и штампати.
д
Фото: Промо

Од 22 рукописа, колико их је пристигло, жири који је заседао у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић, издвојио је три рукописа. У конкуренцији „Седам сломљених прича“ Страхиње Младеновића и есеја о књижевним и културолошким супротностима „Чопор степских вукова“ Душана Милијића, по оцени стручног жирија победио је рукопис „Eta Carinae“ Данице М. Савић.

Ауторки ће награда, која се састоји из штампања награђеног рукописа и дипломе, бити уручена током Сомборског књижевног фестивала  8. и 9. маја. Даница М. Савић је рођена у Београду 1986. а основне и мастер студије Српског језика и књижевности је завршила на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Монографију „Авангардни експеримент Растка Петровића” објавила је 2017. године. Добитница је награде „Андра Гавриловић“ за најбољу књижевну критику 2016. године, као и награде „Улазница 2017“ за жанр есеја. Радови су јој заступљени у зборницима и домаћим часописима за књижевност и културу.

Сам награђени рукопис „Eta Carinae“ садржи 37 песама подељених у пет циклуса неједнаког обима који одају утисак кохерентности и заокружености. Како се каже у образложењу жирија, ова млада београдска песникиња проговара не само о својој стварности, већ и о колективној свести своје генерације, на тај начин непрестано идући од личног и конкретног ка општем и универзалном. Она неретко открива детаље свог песничког поступка, позивајући читаоце у своју интиму и делећи свој књижевни свет са њима. Песнички и прозни канон на који се ослања твори њен референтни оквир и прозор у свет, али и тачку сусрета са свакодневицом која хрли у њен лични простор стварања. Премда без формалне риме, песме  успостављају своју унутрашњу шему римовања и ритам који уводи музикалност у читалачко искуство и употпуњује га, наводи се у образложењу овогодишњег жирија Сомборског књижевног фестивала.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести