Завичајна традиција живи у кулском КУД “Дурмитору“

КУЛА: Културно- уметничко друштво „Дурмитор” већ 18 година негује српско-црногорску традицију у Кули.
1

Недавно је за славу Светог Василија Великог, Друштво свечано обележило „пунолетство”, у присуству представника Српске православне цркве, великог броја гостију, чланова и пријатеља. Председник друштва „Дурмитор” Милован Вуковић је, том приликом, на пригодан начин говорио о значају и деловању овог друштва и неговању братских односа  српског и црногорског народа, њихових завичајних традиција и обичаја.

Изузетан допринос овој прослави дао је песник Угљеша Слијепчевић из Нове Црвеке, који је посветио песму удружењу и поклонио слику Светог Василија Великог са песмом „Дурмитор” и мотивима тога краја. Песма, надахнута историјом и завичајним јунацима представља културну баштину која жели да отргне од заборава оне од којих смо и шта смо и данас, поручују чланови КУД „Дурмитор”.

„Дурмиторе зјено из свемира/Мајко Таре, Пиве, бистре Комарнице/ Ти си златни олтар, Пивског манастира,/ Светог Саве свете воштанице...Мајко благородна, четири патријарха,/Храма Подмалинског, којим свеци ходе,/ Баја Пивљанина, Мишић Живојина,/И бијелих дворова Момчила Војводе....Јатаче свети ускока, хајдука/ Бораца против крвавих ханyара/ Које предвођаше слободарска рука,/Бритка сабља Сочице Лазара...У теби су двори Херцега Шћепана,/ И Мљетичак поносних Дробњака/ Где Церовић Новица  Свјетлоносног дана/Ослободи Дурмитор од мрклога мрака....”

Гуслари чланови друштва и гости су својим песмама допринели добром расположењу као и мушка и женска група песмама из свог завичаја.

В. Х.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести