Вршчани удишу чист ваздух

ВРШАЦ: Мерна станица за квалитет ваздуха недавно је постављена у Улици Гаврила Принципа у Вршцу и прва је таквог типа у овом крају Србије.
Merna stanica za kvalitet vazduha nedavno je postavljena u Ulici Gavrila Principa u Vršcu Foto: Grad Vršac
Фото: Мерна станица за квалитет ваздуха недавно је постављена у Улици Гаврила Принципа у Вршцу Фото: Град Вршац

Будући да је аерозагађење једна од најважнијих тема савременог друштва, мониторинг контроле квалитета ваздуха на територији Града Вршца ради се на основу предвиђеног Програма који се доноси за сваку годину посебно.

- Отварањем ове нове мерне станице побољшаће се и пре свега унапредити квалитет мониторинга ваздуха, што нам је веома значајно - каже градоначелница Вршца Драгана Митровић. - Оно што Вршчани треба да знају, јесте да до сада наш град није имао проблема са загађењем ваздуха, да Вршчани удишу квалитетан ваздух, пре свега због индустрије која Вршац окружује, а која за своје погоне користи гас. Такође, велики број домаћинстава у Вршцу се греје путем гаса и у Вршцу једини потенцијални проблем би могао да настане, као и у свим градовима, а то је повећање саобраћаја. Ми ћемо као локална самоуправа радити на томе да изместимо саобраћај из центра Града, а то питање ћемо решити завршетком пројекта Обилазнице око Вршца, како би се саобраћај што мање концентрисао у самом језгру Града

У Вршцу се годинама уназад прати квалитет ваздуха на две локације у индустријској зони и у самом центру града, али ова новопостављена мерна станица далеко је савременија и приступачнија грађанима. Грађани податке о квалитету ваздуха могу наћи на сајту СЕПА или мобилној апликацији која показује квалитет ваздуха по градовима.       

Л. Р.

 

 

 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести