Вршачка Повеља слободе Миодрагу Бабићу

ВРШАЦ: Полагањем венаца на Спомен-костурницу на Градском гробљу и свечаном академијом у организацији Града и СУБНОР-а, Вршац је обележио 75 година од ослобођења у Другом светском рату.
vrsac, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Рано ујутро, 2. октобра 1944. године, јединице 59. и 86. гардијске дивизије и 10. гардијског пука пешадијског корпуса Црвене армије, заједно са грађанима, почеле су ослобађање Вршца и околних места од фашиста. Касније, из вршачке болнице, врховни командант, маршал Тито водио је операције за ослобођење Београда. Вршац је тада посетио и командант Трећег украјинског фронта, маршал Толбухин.

На свечаној академији у конгресној дворани Центра Миленијум свечано су уручена и признања. Медаља борца додељена је професору Чедомиру Ћурчићу, у знак признања и захвалности за заједничку победу над фашизмом, за афирмацију трајних вредности НОР-а, слободарских и антифашистичких вредности и за зближавање и пријатељство међу људима, народима и државама.

Октобарску награду СУБНОР-а, ове године добио је Ђорђе Крстов, за врхунски допринос у области привреде и виноградарства, афирмацију града Вршца и очување традиције антифашизма.

Поводом 75. годишњице ослобођења, СУБНОР Града Вршца, као највише признање, Миодрагу Бабићу доделио је Повељу слободе. Награда се додељује за дугогодишњи допринос развоју и афирмацији Града Вршца и Републике Србије, у области привреде, науке, културе, просвете, спорта, хуманости и доброчинства, те очувању традиције антифашизма и залагања за слободу и мир.

 

Пројекат „Вршац право да се зна“ реализује ДВП продукција, а суфинансира град Вршац. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

В. Х.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести