Уклоњено око 260 тона отпада код Панчева

ПАНЧЕВО: Нелегални опасни отпад који је марта ове године пронађен код Панчева , а који је био у власништву фимре “Еко 21”  уклоњен је и збринут у складу са свим неопходним законским процедурама.
otpad vojvodina bavaniste
Фото: vojvodina.gov.rs

Са овe локације сортирано је, узорковано, спаковано, а затим уклоњено око 260 тона углавног опасног отпада.

Поред чишћења ове локације , збринуто је и 44 тоне опасног отпада пронађеног на локацији у Алиунару и 22 тоне са локације у Баваништу. Поступак збрињавања опасног отпада у тунелима циглане у Баваништу још увек је у току. Према речима Слободана Тошовића, саветника министра  заштите животне средине , од 260 тона уклоњеног отпада , 90 посто био је опасан отпад, од чега око 10 посто хемијски који ће бити извезен из Србије, а остало је органски отпад и то углавном отпадна уља. Отпад није био закопан у земљу, тако да није дошло до контанимације земљишта и нема бојазни за угроженост водотока.

Градоначелник Панчева Саша Павлов најавио је да ће у овој еколошки најсензибилнијој ло­калној заједници наставити да улажу напоре у заштити и унапређењу животне средине.

– Срећом, спречен је настанак већих последица које су у вези са здрављем људи и заштитом животне средине, захваљујући пре свега адекватном и благовременом поступању Владе Србије, надлежног министарства и свих осталих државних органа – истакао је Павлов. – Свакодневно улагање у нека питања као што је изградња фекалног колектора, потамишког колектора, као што је чишћење дивљих депонија, третман отпада на регионалној депонији, уствари је борба за здраву и одрживу животну средину.

Напоменуо је и да је град изузетно осетљив у погледу борбе за здраву и одрживу животну средину и због фабрика јужне индустријске зоне, које много улажу како би се побољала животна средина, а остало је и да реше питање опасног отпада како би потомству била остављена здрава животна средина.

– Одговорност града Панчева је заиста велика и сигуран сам да ћемо у сарадњи са надлежним министарством наћи начине и кадровске и финансијске и све оно што нам је потребно да свако ко ово питање овако озбиљно схвати добије простор, начин и могућност да га тако и решава – закључио је Павлов. 

Љ. Малешевић

Пројекат „Панчевачка хроника“ реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести