Уче децу да пливају по чика Мирковом рецепту

БАЧКО ПЕТРОВО СЕЛО: Вишедеценијска традиција организовања школе пливања у Бачком Петровом Селу и ове године је актуелна. Шездесетак деце узраста од четири до десет година  свакодневно аутобусом долази у Бечеј, где у комплексу отворених базена спортског центра пролазе обуку непливача.
в
Фото: Приватна архива

– Својевремено је чика Мирко Коровљев започео акцију да сеоски Пливачки клуб Јединство сваког лета организује обуку за непливаче. Одлазило се у Аду или Бечеј на базене и после обуке најталентованији су остајали у клубу да се баве пливањем. Више нема чика Мирка, на жалост ни клуба, али захваљујући неколицини нас заљубљеника у спорт традиција се одржала. Уосталом, и ми смо тако научили да пливамо код чика Мирка – започиње причу, можда и „највећи кривац“ што се наставља традиција, професор физичког васпитања Ендре Хегедиш.

Петровоселска деца пажљиво слушају инструкторе. Најмлађи, предшколци, су у најмањем базену с топлом водом. Нешто старији су у мало дубљем базену, који се, такође, пуни геотермалном водом. Деца која су већ савладала обуку, прелазе у олимпијски базен и тамо усавршавају покрете у води.

- Циљ је да у Бачком Петровом Селу, које лежи на Тиси, не буде непливача. У базену се лакше организује обука за непливаче и зато све радимо у њему, а не у реци. Како се страх од воде лакше савлада у детињству, то је боље што раније да се деца укључе у акцију. Наша школа пливања није као друге у трајању од сат времена, већ ми долазимо у девет и остајемо до поднева. Деца више пута улазе у воду, играју се на теренима ван базена, овде ужинају и задовољни се враћају кућама. Акцију помажу родитељи и Савез спортова општине Бечеј рефундирањем трошкова за превоз деце - закључује Ендре Хагедиш.

Да би акција била успешна и сва деца научила да пливају, ангажовано је десетак инструктора, углавном професора физичког васпитања. Многи родитељи прате акцију са стране и поздрављају ентузијазам с којим се ради.

В. Јанков

 

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести