У завршници радови на новој котларници Солидарност у Руми

РУМА: Радови на опремању нове румске котларнице на природни гас „Солидарност” улазе у завршницу, а паралелно се изводе и радови на уређењу
д
Фото: Општина Рума

инфраструктуре око новоизграђеног објекта. Најављено је да се котларница пушта у пробни рад у понедељак 12. октобра, а да грејна сезона почиње, како је и законом прописано, три дана касније.

Председник општине Слађан Манчић је обишао радове на опремању котларнице вредне 120 милиона динара, које је Општина Рума у целости финансирала из општинског буyета, баш као и нову котларницу у насељу Тивол.

- Од децембра 2019. године, када смо почели да градимо котларницу на Тиволу, па до почетка ове грејне сезоне, успели смо да завршимо и котларницу „Солидарност”. Два милиона евра смо исплатили из сопствених средстава, што показује опредељеност да

радимо на бољој услузи, опоравку нашег предузећа „Стамбено”, а са друге стране желимо да грађанима омогућимо квалитенију, јефтинију енергију и оно што је најбитније здравију енергију, да више избацимо тај мазут, који је донедавно буквално стопостотно био енергент који се користио у нашим топланама - изјавио је председник Манчић.

Нова котларница има већи капацитет од оне у Тиволу. Поседује два котла по 3 мегавата, грејног капацитета је 38.000 квадратних метара, а садашње потребе су да се греје 29.000 квадратних метара. То у перспективи омогућава да се и Дом здравља веже на ову котларницу која је економичнија, здравија, јефтинија у смислу енергента који користи. Са новим котларницама на гас Општина Рума ће драстично смањити средства која је раније издвајала за набавку мазута.

- Верујем да ћемо до наредне грејне сезоне избацити из употребе и преостала три котла на мазут. Издвајања за мазут смо већ сад са 60 милиона динара свели на неких 20 милиона. То је показатељ одлучности локалне самоуправе да оно што угрожава здравље наших грађана и самих радника избацимо из употребе, а да овакве и сличне котларнице које су модерне и користе јефтинији енергент стављамо у употребу- поручио је Манчић.

В. Х.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести