У Молу нема осетнијег осипања броја ђака

МОЛ: За ученике Основне школе „Новак Радонић” у Молу стварају се све бољи услови за образовање, захваљујући улагањима која су у последње време континуирано усмеравана у обнову и доградњу и адаптацију објеката.
Đaci nastavu prate na srpskom i mađarskom jeziku   Foto: M. Mitrović
Фото: Ђаци наставу прате на српском и мађарском језику   Фото: М. Митровић

Осмољетку у Молу похађа скоро 400 ђака у 25 одељења, од којих је једно специјално одељење и једно за образовање одраслих.

За разлику од школа у другим местима у окружењу, у Молу се још не осећа толики одлазак становништва у иностранство, а како ће се миграција према развијенијим европским земљама, где људи иду из економских разлога даље одражавати на број деце у клупама, незахвално је прогнозирати. Директор Раде Радулашки каже да је ове школске године у први разред кренуло 48 малишана, од којих је 36 распоређено у два одељења са наставом на мађарском и 16 у одељење са наставом на српском.

Да у школи све функцинише у најбољем реду брине се 68 запослених просветара и пратећег особља. У великој мери обезбеђена је стручна заступљеност у настави, а све се чини да се прате савремени трендови у образовању. Кроз разне пројекте Општине Ада, Покрајинског секретаријата за образовање и ресорног министарства, утиче се на модернизацију наставе, бољу опремљеност кабинета. Све учионице још нису опремљене пројекторима и паметним таблама, али у школи верују да ће и то у догледно време постићи, јер је улагање у образовање деце итекако драгоцена инвестиција за будућност.


Образовање одраслих

Основна школа „Новак Радонић” у Молу је акредитована за образовање одраслих, што пуно значи онима који су пропустили прилику да редовно заврше свих осам разреда. Претходних година било је неколико циклуса, а сада је у једно одељење укључено 16 одраслих. Могућност да заврше основну школу користе и заинтересовани из околине, јер се у Молу за њих одржава настава на српском, док је у Сенти отворено одељење на мађарском језику. Мотивација одраслих да заврше осмољетку је могућност запошљавања и доквалификације, а док завршавају основну школу Национална служба запошљавања надокнађује путне трошкове.


У последње време доста је инвестирано у реновирање, а тренутно је у изради пројектна документација за санацију и адаптацију школског дворишта и старе фискултурне сале и уређења отворених спортских терена.

- Објекти школе су сада у доста добром стању, јер је у претходном периоду урађена улична и дворишна фасада, мењана је столарија, али и даље има потребе за улагањим. У наредном периоду планирамо замену дотрајалих радијатора и дела система за централно грејање – напомиње директор Радулашки.

Свакако је значајно и што је при школи пре неколико година изграђена спортска хала. Директор Радулашки наглашава да се јако добра сарадња остварује са Општином Ада и Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину АП Војводине, па је школа сваке године са Удружењем педагога физичке културе током године носилац више пројеката. Тако се за ученике других разреда организује бесплатна обука пливања, кроз коју сваког лета прође око 100 основаца, а за исто толико деце од три до 10 година током целе године се одржава школица спорта.     

М. Митровић

 

Пројекат „Ада данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести